2020-02-24 08:00Pressmeddelande

Whacking, hip hop i 3D och house på Urban Connection 2020

Två svenska urpremiärer, en fransk megasuccé i 3D, fyra spännande kort-akter och en fullspäckad battledag. Välkommen till årets Urban Connection.

Äntligen kommer den omskrivna och spektakulära 3D-föreställningen "Pixel" till Stockholm. Franska Compagnie Käfig  tar med oss på en svindlande resa där koreografen Mourad Merzouki mixar banbrytande 3D-digitala projektioner med hip hop, nycirkus och capoeira. 
Mourad Merzouki har sedan 1990-talet varit en av de ledande personerna på den franska danscenen - känd för att ha utforskat hip hop som dansgenre genom att korsa den med andra discipliner såsom cirkus, kampsport, konst, video och levande musik. I mitten av 1990-talet grundade han gruppen Compagnie Käfig i sin hemstad Lyon, och sedan 1996 har hans 30 föreställningar framförts mer än 3000 gånger i 700 städer i 65 länder.

House, klubb och battle. Tre ord som förenar dansarna Johanna Fröjd, Ama Kyei och Mona Namér. I deras föreställning "Skiftet" får vi följa med till en värld fri från vardag, fylld av puls, grooves och rytm. En kollektiv rit och frågor som berör själva vi:et. 

Whacking skapades av queers of colour i Los Angeles under 1970-talet. I föreställningen "Room 02:53" presenterar fem whacking-dansare från tre olika nordiska länder stilen under gruppnamnet The Lobby. Dansarna Ranya Asadi, Jérémy Gaudibert, Marvil Iglesias, Lauri Lohi och Hanne Os Wold dyker in i en kollektiv fantasi som rör sig i mellanrummet av den queera dansstilen whacking och dansteater. Med whackingens unika mix av teatrala gester och vild storytelling som klangbotten, förvandlas rummet i ”Room 02:53” till något drömlikt men ändå konstigt bekant.

”Take the floor” är Urban Connections kortformat där dansare kan testa att koreografera, prova idéer eller visa en kortare föreställning. Under årets upplaga bjuder vi på totalt fyra akter: En rytmisk och djup housemusik-upplevelse med AxAKAvaT. Duon Kaide Gonzalez och Arunas Mozuraitis gör debut som koreografer inom dansteatersammanhang med sin helt nya ”Labyrinth”. Svenska mästaren i breaking, Jacob Börlin visa ”Rörelsen & Rörelsen” och Chiara “Ce re s” Gilioli petar i sin inre flora av olika kvinnor och vad det innebär att göra slut med uppfattningen ”I am, so what am I not?”

På söndagen den 10e maj öppnar Dansens Hus upp dörrarna för Urban Battle 2020. Stora scenen görs om till ett dansgolv där publiken bjuds in till att komma nära.
I år består Urban Battle av tre kategorier: Team Up battle (för dansare upp till 16 år), Hip Hop battle 1 vs 1 och 3 vs 3 crew battle - Vogue, House, Popping. 

Festivalens webbplats: dansenshus.se/urbanconnection-2020/

....................................................................................................................................

PROGRAM

Cie Käfig
"Pixel"
8-9 maj, Stora scenen

The Lobby
"Room 02:53"
8-9 maj, Lilla scenen

Johanna Fröjd
"Skiftet"
8-9 maj, Lilla scenen

Take the floor
10 maj, Lilla scenen

Urban Battle 2020
10 maj kl 11.00-16.30, Stora scenen

....................................................................................................................................

KONTAKT

För mer info om festivalen, kontakta Maria Härenstam, projektledare Urban Connection 2020, maria.harenstam@dansenshus.se

För intervjuförfrågningar och pressackreditering, kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert