2019-11-26 05:50Pressmeddelande

Wagner och svanbåt i Charlotte Engelkes "Lohengrin dreams".

Foto: Mats BäckerFoto: Mats Bäcker

Tre dansare, två akrobater och en operasångerska i ett episkt verk, förpackat i Charlotte Engelkes förunderliga och säregna estetik. Nu kommer hennes helt nya verk "Lohengrin dreams" till Dansens Hus. Den 27 och 28 november visas på den på vår stora scen.

Med stilsäker humor och lustfylld hängivenhet fortsätter Charlotte Engelkes att utforska Richard Wagners förunderliga operavärld. Efter succéer som Miss Very Wagner och Siegfried – the Very Wagner Hero Hour tar hon sig nu an Lohengrin – en opera om tro, att finna sig själv och om att ställa den frågan du svor att aldrig ställa.
I helgen hade föreställningen urpremiär på Norrlandsoperan och Marit Strandberg på Västerbottens-Kuriren skriver ”Den här föreställningen innehåller inte en enda död sekund, med utflykter i såväl tyska, grekiska, engelska, norska - hörde jag latin? Varje stavelse vi hör har här en betydelse, varje rörelse och inte minst minspelen som skapar den humoristiska klangen

Med en brokig ensemble på sex aktörer presenterar Engelkes ett episkt verk i formen av ett drömspel. Ett dansverk om vår tids identitet och tillhörighet, framförd med största möjliga allvar och lekfullhet. Lohengrin Dreams jonglerar tro och tvivel, magi och verklighet – allt förpackat i Engelkes förunderliga och säregna estetik med nyskriven musik såväl som av den ständigt närvarande Wagner. Och kanske kommer han till slut… Lohengrin, precis som i operan framseglande på en svan. Men var kommer han ifrån? Kanske kan att fråga sammanföra istället för att separera oss?

MEDVERKANDE
Regi, idé, koncept: Charlotte Engelkes
På scenen: Magnus Bjøre, Ivonne Fuchs, Ageliki Gouvi, Anthony Lomuljo, Henrietta Wallberg, Simon Wiborn
Musik, ljuddesign: Willi Bopp, R Wagner, Norrlandsoperans symfoniorkester
Koreograf: Ossi Niskala
Ljusdesign, scenografi: Karl Svensson
Kostymdesign: Anna Ardelius
Producent: Åsa Edgren
En samproduktion mellan Astarte, Norrlandsoperan, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Spira Smålands Musik &Teater och Sasha Waltz & Guests
Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad

Under vintern går föreställningen på turne med Dansnät Sverige till fem olika platser.
Klicka här och läs mer


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert