2017-11-20 10:32Pressmeddelande

Virpi Pahkinen tillbaka efter fyra år

null

Det är fyra år sedan sist. 24-26 november är den självlysande och flerfaldigt prisbelönta stjärnan Virpi Pahkinen äntligen tillbaka på Dansens Hus. Denna gång med verket Deep time, vars titel antyder ett dyk i tidens oändliga djup. Här rör sig musik, urljud med fem dansare som en enda kropp. Deep time är en föreställning med aningar och hemligheter som publiken själva får tyda.  

Ett ikoniskt lugn vilar över scenen. En skir sopranstämma i loopade lager möter en koreograferad drönare.Timglaset silar sekunder och sekel. I ett slag, dras draperiet undan och bakom blottas ett kaos av kroppar i ett stroboskopiskt skimmer.

Mänskliga och teknologiska kroppar dansar tillsammans i en omslutande ljudkupol. ”Deep Time” rör sig i musikens arkeologi, såväl som dess vibrerande samtid. Från bronslurens melankoliska urljud till svävande elektroniska moln.

DANSENS HUS, Stora scen
Längd: 60 minuter
24 NOV KL 19.00
25 NOV KL 19.00
26 NOV KL 16.00 (obs! Tiden!)

EFTERSNACK 25 NOV
Stanna kvar! Efter föreställningen sker ett eftersnack med koreografen Virpi Pahkinen och Bodil Persson, lektor i dans på Stockholms Konstnärliga Högskola.

OM VIRPI PAHKINEN
Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och världen i större delen av sitt liv, och har fått goda recensioner i över 45 länder. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på festivaler och scener i bland annat Australien, Mexico, USA, Sydafrika och Libanon.
Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. I maj 2017 hade hennes senaste verk ”Cantus Arcticus” urpremiär på Finska nationaloperan i Helsingfors.
I Pahkinens långa karriär finns samarbeten med koreografer och dansare över hela världen liksom överskridande samverkan med aktörer på konstens alla fält, bland andra japanska kotospelaren och kompositören Chieko Mori och regissören och dramatikern Ingmar Bergman.
Virpi Pahkinen har också skapat ett antal dansfilmer som sänts både i svensk rikstelevision och visas på dansfilmsfestivaler över hela världen. Nu senast släpptes filmen Det sjunde saltet som hade premiär på SVT1 5 november 2016. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag.
2011 fick Pahkinen Sveriges kungliga medalj Litteris et Artibus.

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert