2023-10-17 05:45Pressmeddelande

Viktor Fröjd tillbaka med "Locus"

Foto: Sören VilksAnton Borgström, Abigail Vrede och Joanna Holewa Chrona i Viktor Fröjds "Locus".

Häromåret förvandlade han Elverket till en house-osande klubbscen i föreställningen "Festen". Nu är Viktor Fröjd tillbaka med nya föreställningen "Locus" - tre dansare, en skog av lyktstolpar och ett heligt gung. Speldatum: 20-21 oktober på Dansens Hus Elverket.

Locus är en plats där människan andas, lever och förändras genom rörelser och rytmer. Det är en plats som säger ja till livet i en tid då många tappat tron på framtiden. Är Locus en utopi? Kanske inte. Vi behöver kanske bara ändra vår blick på den verklighet vi skapat. För saker är alltid vad de är, inte vad de verkar vara.

På scen ser vi de tre dansarna Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede som liksom Viktor Fröjd har sin bakgrund inom streetdance. Video- och ljusinstallationer skapar tillsammans med dansarna på scenen och publiken i salongen en gemensam plats i förvandling. Den nyskrivna musiken av Dijle Neva Yigitbas rör sig mellan akustiskt och elektroniskt, mellan vardagligt och förvrängt där rytm och resonans uppstår och förändras. Locus är skapad i tätt samarbete med scenografen och ljusdesignern Anton Andersson och för kostymdesignen står konstnären Sarah Nakiito.

MER OM DE MEDVERKANDE

VIKTOR FRÖJD
Danskonstnär och baserad i Malmö. Genom både beställningsuppdrag och egna produktioner skapar Viktor verk för större och mindre scener. Att ha sin grund i street och klubbdans betyder att det improvisatoriska ständigt är närvarande i hans verk. Och även att han har en förståelse för det sociala, att alla som är i rummet påverkar stämningen i rummet och det som uppstår där.

ANTON BORGSTRÖM
Anton har vunnit flera prestigefyllda battles/tävlingar runt om i världen. Han arbetar med en rad koreografer såsom Kenneth Kvarnström, Fredrik ”Benke” Rydman, Cristina Caprioli och Örjan Andersson.

JOANNA HOLEWA CHRONA
Dansare, koreograf och DJ verksam i Sverige och Sydafrika. Med sin bakgrund i streetdance samt från väst/sydafrikanska kulturdanser är Joanna verksam inom den internationella battlescenen och den samtida dansen.

ABAGAIL VREDE
Efter att ha börjat med hiphop och house har Vreder utbildat sig inom samtida dans i Norge, Sverige och Nederländerna. Hon är nu verksam i Norge.

CREDITLISTA

Koreografi: Viktor Fröjd
Dansare: Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona, Abigail Vrede
Kompositör: Dijle Neva Yigitbas
Ljuddesigner: Dijle Neva Yigitbas, Jenni Aho
Scenografi, ljus- och videodesign: Anton Andersson
Kostymdesign: Sarah Nakiito
Dramaturg: Bodil Persson
Samproduktion: Riksteatern och Scenkonst Sörmland. 

Föreställningen går på turné runt om i landet under hösten 2023 med Riksteatern. För samtliga turnédatum klicka här


PRESSBILJETTER

För recensionsbiljetter kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert