2020-09-01 08:31Pressmeddelande

Vi fyller på höstens program med fyra tungviktare

Danshösten blir nu tre enastående gästspel rikare. Under oktober och november välkomnar vi CCAP, Alexander Ekman, Mats Ek och Eleanor Bauer till vårt hus - alla i exklusiva format på våra mindre scener. 

ELEANOR BAUER
Med inte mindre än 17 dansare på scenen kommer konstnären Eleanor Bauer till Dansens Hus med ett helt nytt verk "A lot of moving parts VII (Sleeping Giant Dreams)" där hon och hennes dansare ska arbeta med friktioner, kollisioner, beröringspunkter eller tomrum mellan dans och det skrivna ordet. Det blir ett  sökande efter: “simple containers in which the complexity of dance may thrive.” Bauer och hennes dansare kommer att växla mellan dans och skrivande för att leta efter på vilket sätt dessa två medier bäst kan få utväxling av varandra.

Speldatum: 1, 2, 3 oktober 2020. 

MATS EK & ALEXANDER EKMAN
En stjärnkväll av sällan skådat slag blir det när Mats Ek och Alexander Ekman går samman för en kväll på vår Lilla scen. Alexander Ekman skapar ett helt nytt solo med honom själv som dansare, och Mats Ek tar med sig föreställningarna "Yxa" och "Memory"

Stjärnskottet Alexander Ekman har skapat verk för Europas stora operahus och gjort sig känd för sitt visuella språk och spektakulära produktioner. Efter år av arbete med stora, grandiosa uppsättningar har Ekman nu ett växande intresse för de mindre formaten och en längtan att återta scenen och komma närmare publiken. I det nya "Solo" som han nu skapar för Dansens Hus kommer han dessutom att dansa själv. 

Mats Eks Yxa, koreograferad direkt för Ana Laguna och Yvan Auzely, är en duett om att hugga ved. Stycket ackompanjeras av Fläskkvartettens version av Tomaso Albinonis ikoniska Adagio i g-moll. I Memory möter vi en man som minns, och scenen blir rummet som han delat med sin kvinna. När dåtid blir nutid kan också tiden som gått bli en egen verklighet.
Kvällen kommer att inledas med Memory (14 min), Solo (ca 15 min) och sist Yxa (14 min) 

Speldatum: 15, 16, 17 oktober 2020

CCAP
Cristina Caprioli och hennes team gästar Dansens Hus med en helkväll som bjuder på både det hyllade "Ett hårlöst solo" (tidigare ”Ett hårresande solo”) och "Omkretz22".

I februari 2020 hade Cristina Caprioli premiär på Weld för sin produktion "Ett hårresande solo" där hon för första gången på länge dansade själv. Hon beskriver själv föreställningen som något som liknar en skräckhistoria, samtidigt ofarlig och rätt så patetisk.

Omkretz22 är en omarbetning av föreställningen Omkretz som ccap tidigare visat på bland annat Tanz im August Berlin, Svarta Huset Stockholm, MoMA PS1 i New York, Annenberg Center Philadelphia, Fabbrica Europa Florens, Regionteatern Växjö och Riksteatern Hallunda. På Dansens Hus dansas föreställningen av Madeleine Lindh.

Speldatum: 6-7 november 2020

...............................................................................................................................................

Biljetterna till samtliga tre föreställningar släpps idag tisdag 1 sep kl 12:00.

På grund av rådande restriktioner släpps ett kraftigt reducerat antal platser till föreställningarna. Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert