2021-10-18 11:13Pressmeddelande

Världspremiär på Dansens Hus med sex ledande stjärnkoreografer

Emma Portners "Islands". Foto: Joerg WiesnerEmma Portners "Islands". Foto: Joerg Wiesner

Sällan har Dansens Hus stora scen varit mer stjärnbeströdd än under världspremiären av ”Dialogues” – en nära tre timmar späckad kväll med duetter signerade sex av världens ledande koreografer: Ohad Naharin, Crystal Pite, Mats Ek, Sasha Waltz, Emma Portner och Jiří Kylián. Sex koreografer som både definierar nu och framtid inom den samtida dansen. 

Föreställningen skulle ha haft premiär på operan i Oslo, men nu är världspremiären istället flyttad till Dansens Hus i Stockholm. Speldatum är 10, 11 och 12 november 2021.
- Det känns fantastiskt att kunna erbjuda publiken en föreställning av den här digniteten. Att utöver urpremiären från Crystal Pite, dessutom visa fantastiska koreografier av Portner, Ek, Naharin, Kylián och Waltz, på en och samma kväll, händer inte varje dag. Det kommer bli internationellt och storslaget. Äntligen, efter det långa coronauppehållet, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus. 

Kvällen består av en duett från var och en av de sex koreograferna. "Dialogues" är producerad av Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Efter världspremiären på Dansens Hus ska föreställningen på turné till St Petersburg, Moskva och Théâtre des Champs-Élysées i Paris.  

Mats Ek öppnar kvällen med den hjärtskärande kärleksduetten ur publiksuccén “Julia och Romeo.”

Emma Portners CV omfattar både att koreografera Justin Bieber och att utnämnas till årets unga koreograf av American Dance Awards. Till den här kvällen kommer Emma Portner med duetten ”Islands” som dansas av Whitney Jensen och Samantha Lynch, båda dansare från Norska Nasjonalbaletten.

Berlinbaserade Sasha Waltz, känd för sina banbrytande och ofta spektakulära föreställningar, räknas som en av vår tids viktigaste nyskapare inom den samtida dansen. I “Impromptus” utforskar hon mänsklig närhet, till musik av Schubert. Dansarna Claudia de Serpa Soares och Gyung Moo Kim kommer från hennes egen ensemble Sasha Waltz & Guests.

Ohad Naharin, konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company i Tel Aviv tar med sig dansarna Maayan Shienfeld och Rani Labzelter från sitt eget kompani och bjuder på en mäktig version av Ravels “Bolero” i ett elektroniskt musikarrangemang av Isao Tomita.

New York Times har beskrivit kanadensiska Crystal Pite som en av de främsta och mest fascinerande koreograferna  vår tid och hon har skapat koreografi till några av världens främsta dansscener. Ett nytt verk av henne är en stor händelse, och det är med stor glädje vi nu kan presentera en världspremiär från Pite. Duetten, som ännu inte fått någon titel, dansas av två dansare från hennes eget kompani: Gregory Lau och Renée Sigouin.

”14´20” är ett av utdrag ur "27:52", ett av Jiří Kyliáns mest karakteristiska stycken. Duetten är lika lång som titeln anger, och temat är också just tid. Tiden som enligt Kylián själv styr våra liv, trots att vi inte ens vet hur vi ska definiera den.

Biljetter till "Dialogues" släpps tisdag 19 oktober kl 12.00.Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. I våra studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert