2023-11-28 08:07Pressmeddelande

Vårens program på Dansens Hus!

Fem scener, svenska urpremiärer, dans på is och i frisörsalongen, broderier och drag queens. Säg hej till dansvåren 2024!

Välkommen våren, och ett program som blandar internationella stjärnor med multimediala installationer och isande adrenalinkickar på fem olika scener runt om i Stockholm. Det blir återföreningar, en demonisk frisörsalong, voguing och ballroom, broderier, en dålig komedi, månader av performance, en riktigt trasslig barnföreställning och mycket mer.

– Vi är stolta över att kunna presentera en vår av dans och konst i överflöd – en manifestation av vår passion att sprida dansens röst runt om i staden. En mångfasetterad fest av nationella urpremiärer och internationella gästspel med stor variation i uttryck och röster. säger Johannes Öhman teaterchef på Dansens Hus.

Då Dansens Hus teaterhus är under renovering fortsätter vi också att samarbeta med flera scener runt om i Stockholm. Vår bas, är som tidigare, Elverket på Linnégatan 69. Men under våren fortsätter vi också samarbetet med Årsta Folkets Hus och Bonniers Konsthall. Vi inleder dessutom ett helt nytt samarbete med konsthallen Accelerator. Därtill kommer vi även att presentera en föreställning i Husby ishall.

Biljettsläpp idag tisdag 28 november

Läs mer om hela programmet på https://dansenshus.se/program/
..........................................................................................................................................

VÅRENS PROGRAM PÅ ELVERKET

Kliv in i en surrealistisk värld i kanadensiska kompaniet Out Innerspace Dance Theaters Bygones. En plats där logik inte längre gäller. I ögonvrån kommer föremål till liv. Dockor och maskerade dansare rör sig mellan nattliga korridorer av ljus. Med bilder och rörelser som är flytande och våldsamma, utforskar Out Innerspace om vi faller offer för förfall och passivitet – eller om vi kan kliva ut ur det förflutna och finna skönhet i att övervinna det. (1-2 februari)

Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtida dans, gästar Dansens Hus med BIRGET; Ways to deal, ways to heal – ett samarbete mellan koreografen Elle Sofe Sara och konstnären Joar Nango som skapades som en reaktion på den norska sannings- och försoningskommissionen som den 1 juni 2023 lade fram ett förslag för att försona samer och norrmän. 2023 vann föreställningen det norska Dansekritikerprisen med motiveringen: ”En föreställning som både är upplyftande och upprörande, välkomnande och tydlig på samma gång.” (10-11 feb)

Saloranta & de Vylder återvänder med sin vagt postapokalyptiska scenkonstföreställning TOSBOT där vi får följa en musiker, en operasångare och en akrobat i en gestaltning av det som är livet. (15-16 feb)

Efter 15 år inom konstnärlig forskning återvänder Rasmus Ölme nu till scenen med föreställningen "Det är ingen idé". Ett verk där han återförenar den grupp som 2001 skapade hans debutverk This is not a test: Rasmus Ölme, Dan Johansson och Jean-Louis Huhta. (22-24 feb)

Från framgångsrik dansare till älskad drag queen! Mimi Devine är den tidigare Carte Blanche-dansaren Shlomi Ruimi Askildsens alter ego som entertainer och drag queen. All about Mimi är hans första föreställning och en visuell och ärlig representation av  queerkulturen. Föreställningen presenteras i samarbete med Dansnät Sverige. (2 mars)

Gunilla Heilborn är tillbaka med helt nya DANTE – en obeslutsam komedi om konstanta irrfärder, 1300-tals diktaren Dante, Florens och opålitliga vägvisare. Vandrandes i en konstant dimma av ovisshet röns inga svar, men massor av frågor som varvar klassisk Heilbornsk humor och allvarsamhet om vartannat. Som alla komedier börjar DANTE jättedåligt, men slutar bra. (7-9 mars) 

Hösten 2022 visades MELO Collectives "MELOrum" på Dansens Hus scen. Nu är den tillbaka så att fler kan uppleva detta allkonstverk som specialgjorts för publik med syn- och hörselnedsättning. (14-16 mars)

Vad är ett hem? Den frågan ställer sig koreografen Ludvig Daae i "Spiti". Är det ett koncept, en flyktig känsla, en situation, en relation eller en dans? Fem dansare bär sig själva, varandra och sin historia genom ett landskap av relationer, upplevelser och platser. Med sig på scenen har de sju tyger där 80 brodöser berättar sin personliga upplevelse av hemmet. (21-23 mars)

Storslagen och ömsint hyllning till voguing, ballroom och samtida dans i ett gripande verk av den internationellt hyllade amerikanska koreografen Trajal Harrell. Föreställningen The Köln Concert är en tolkning av Keith Jarretts berömda pianosolo med samma namn. Från New Yorks avantgardistiska scen till sitt nuvarande hem som huskoreograf vid Schauspielhaus Zürich i Schweiz har Harrell skickligt vävt samman de distinkta dansstilarna voguing, butoh, modern- och postmodern dans och injicerat dem med sin skarpa blandning av humor och allvar. (6-7 april)

Burn baby burn är Mari Carrascos tredje verk på temat groove och nu är det dags för en grandfinal i 160 bpm. Med musiken som verkets pumpande hjärta utmanar Carrasco sina dansare med underfundiga rörelser och stegkombinationer. Vi bjuds in i ett filmiskt landskap, till en drömvärld där dansaren snart blir ett med musiken. (18-20 april)

I samarbete med det europeiska dansnätverket Aerowaves presenterar vi i april den grekiska koreografen och dansaren Ioanna Paraskevopoulou med föreställningen "MOS". Ett sceniskt spel med ingredienser som vattenpölar, sandlådor, metalliska kärl och gamla stumfilmer. (23-24 april)

26-27 april visar vi en double bill med svenske Kaide Gonzales 60 seconds och franska Loraine Dambermonts Toujours de 3⁄4 face! – två verk på en och samma kväll. Kaide Gonzalez är svensk/chilensk dansare specialiserad på house- och hiphopdans, och är en del av danskollektivet M A J E K O. Franska Loraine Dambermont levererar i Toujours de 3⁄4 face! en hyperenergisk soloföreställning där hon avslöjar sina bästa hemliga självförsvarstekniker.

I Chest ger sig koreografen Stina Nyberg in i mänsklighetens rövhålighet. En utforskande koreografi, i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet. Med på scenen är hyllade amerikanske gitarristen och kompositören Kaki King. Föreställningen kommer att ingå i den årliga dansfestivalen STHLM Dans (8-11 maj)

Välkommen in till Sindri Runuddes extravaganta frisörsalong – där dina inre demoner får ta plats, delas och firas! Tre frisörer, tre kunder och tre dansare leker fram en koreografisk idé som blir till en salong i föreställningen Cosmetic Demons: A Choreographic Salon. (16-18 maj)

Traditionsenligt bjuder vi även i år in avgångseleverna på BA - Balettakademien och Kungliga svenska balettskolan. BA:s föreställning "Suck it" visas 24-25 maj och Kungliga svenska balettskolans "Open Curve" spelas 31 maj-1 juni.

Som avslutningsfyrverkeri för vårsäsongen presenterar vi Cirkus Cirkörs helt nya föreställning Tipping point i regi av Alexander Weibel Weibel. Fem artister och en musiker utmanar och utforskar stora strukturer på scen genom hårhängning, kinesisk påle, trapets och kontortionism. Men vad händer när den minsta förändringen kan få hela bygget att falla? Precis som våra samhällen och demokratier kan det som verkar stabilt plötsligt rasa samman. (7-16 juni)

VÅRENS PROGRAM PÅ VÅRA C/O-SCENER 

Kanadensiska Le Patin Libre är kompaniet som överraskat dansvärlden med sin isbundna koreografi. Inspirerade av fågelflockars häpnadsväckande luftbaletter tar 15 skridskoåkare i Murmuration med oss på en unik dansupplevelse. Högtflygande och med dramatiska riktningsändringar utforskar de den dynamiska interaktionen i ett flockliv, allt i ett  puderlätt moln av iskristaller. Föreställningen presenteras i samarbete med Dansnät Sverige. (Husby ishall den 9 januari)

I vår startar vi ett nytt samarbete med konsthallen Accelerator. Under mars-juni presenterar vi tillsammans kostnären Nikima Jagudajev och performanceverket Basically. Startdatum: 9 mars. 

Vårens program på Årsta Folkets Hus består av två produktioner riktade till barn och unga. Först ut är duon TUBO som består av koreograferna Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand. 22 mars är det urpremiär för deras Avig - en produktion specialgjord för unga i mellanstadieåldern som handlar om våra föreställningar om oss själva. 
I april fortsätter programmet i Årsta med Dalija Acin Thelanders Fields of tender - en sinnesrörande installation för de allra yngsta, skapat speciellt för att möta barn med fysiska och intellektuella funktionsvariationer.

Våren 2024 fortsätter Dansens Hus att samarbete med Bonniers Konsthall. Vårens verk är Jefta van Dinther och performanceverket "Unearth". Ett verk som bjuder in till en nästan fyra timmar lång performance med tio dansare i en avskalad och kraftfull koreografi av kropp och röst. (13-14 april)

LISTA SAMTLIGA FÖRESTÄLLNINGAR

Le Patin Libre   
Murmuration    
9 jan, Husby Ishall

Out Innerspace Dance Theater
Bygones    
1-2 feb Dansens Hus Elverket

Carte Blanche
Birget; ways to deal, ways to heal        
10-11 feb, Dansens Hus Elverket

Saroranta & de Vylder    
TOSBOT
15-16 feb, Dansens Hus Elverket

Rasmus Ölme    
Det är ingen idé    
22, 23, 24 feb, Dansens Hus Elverket

Shlomi Ruimi Askildsen
All about Mimi    
2 mars, Dansens Hus Elverket

Gunilla Heilborn  
DANTE    
7, 8, 9 mars, Dansens Hus Elverket

Nikima Jagudajev
Basically    
Vernissage 9 mars, Accelerator

MELO Collective
MELOrum    
14, 15, 16 mars, Dansens Hus Elverket

Ludvig Daae
Spiti
21-23 mars, Dansens Hus Elverket

TUBO
Avig
22-23 mars, Årsta Folkets Hus

Trajal Harrell
The Köln Concert
6-7 april, Dansens Hus Elverket

Mari Carrasco
Burn baby burn
18, 19, 20 april, Dansens Hus Elverket

Jefta van Dinther
Unearth
13-14 april, Bonniers Konsthall

Ioanna Paraskevopoulou
MOS
23-24 april, Dansens Hus Elverket

Dalija Acin Thelander
Fields of tender
22-27 april, Årsta Folkets Hus

Double bill: Kaide Gonzalez/ Loraine Dambermont    
26-27 april, Dansens Hus Elverket

Stina Nyberg
Chest
8, 10-11 maj, Dansens Hus Elverket

Sindri Runudde
Cosmetic Demons: A Choreographic Salon
16-18 maj, Dansens Hus Elverket

BA - Balettakademien    
Suck it    
24-25 maj, Dansens Hus Elverket

Kungliga Svenska Balettskolan
Open Curve    
31 maj - 1 juni, Dansens Hus Elverket

Cirkus Cirkör
Tipping point
7-16 juni, Dansens Hus Elverket

Foto huvudbild: Jubal Battisti. Jefta van Dinthers "Unearth"


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert