2019-11-18 10:46Pressmeddelande

Våren på Dansens Hus

13 Tongues med taiwanesiska Cloud Gate visas 5-6 mars. Foto: Liu Chen-hsiang13 Tongues med taiwanesiska Cloud Gate visas 5-6 mars. Foto: Liu Chen-hsiang

Vårens säsong på Dansens Hus tar med publiken från Svalbards permafrost till Taipeis pulserande nattliv. Genom luften ekar Pontus Lidbergs sirener, Oona Dohertys brölande nordirländska ”chavs” och pumpande eurodance à la 1995 från Hagar Malin Hellkvist Sellén. Dessutom kommer Göteborgs dansarelit för att briljera i två giganters universum.

- Denna min sista säsong har jag lagt mig vinn om lika delar internationellt /nationellt, bredd i teman och uttryck, premiärer och gästspel, intima föreställningar och storskaligt festligt. Chiara Bersani från Italien utmanar vår blick i mångfaldens tecken, Christian Rizzo från Frankrike bygger och abstraherar idén om hemmet. Mette Ingvartssen undersöker teknologins inverkan på kroppen, Ina Christel Johannessen borrar i klimatfrågan, Robin Jonsson gästar med robot och frågan om godhet penetreras av Teresia Björk och Matti Bye. Missa inte att Bättre folk återuppstår! säger Annelie Gardell.

Ett kompani som Annelie Gardell länge haft ögonen på är Cloud Gate Dance Theater of Taiwan. I mars kommer de till Dansens Hus stora scen.
- Äntligen gick det i lås: Ett gästspel från Taiwan! Cloud Gate Dance Theatre förvandlar scenen till ett kvarter i Taipei och levererar vårens pralin med en sensuell, mångtydig och färggrann föreställning.

Förutom alla dessa storheter, får Dansens Hus också ett efterlängtat besök från västkusten. I april tar Göteborgsoperan ett tjugotal av sina dansare och äntrar vår stora scen med verk av två storstjärnor: israeliska Sharon Eyal som visar sin ”Autodance” och kanadensiska Chrystal Pites ”Solo echo”.

Efter sex år som chef på Dansens Hus presenterar nu Annelie Gardell sin sista säsong. Till årsskiftet 2019/2020 går hennes förordnade ut och vårens föreställningar blir de sista hon programlägger för huset.

Här nedan följer alla vårens gästspel i kronologisk ordning:

PRODUKTIONER VÅREN 2020

Fredrik Benke Rydman
Snövit
T o m 2 feb
SWE / Stora scen
En hisnande resa in i den digitala samtiden med Snövit, Instadrottningen och sju influencers.

Claire Parsons Co
Soon Swoon
Off. föreställningar: 1 feb + 21 mars
Skolföreställningar: 18, 19, 20 mars
SWE / Lilla scen
Dans, jonglering och mim för alla från 10 år

Teresia Björk & Matti Bye
Inre Rum
12-13 feb
SWE / Lilla scen
Är du en god människa? Dansaren/koreografen Teresia Björk och musikern/kompositören Matti Bye presenterar Inre Rum – en föreställning som bygger på research i ämnet godhet och de frågeställningar temat väcker.

Late Night: Lisen Ellard/Mattias Lech
Funeral
20-21 feb
SWE / Lilla scen
En undersökning om hur specifikt förlustens riter omgärdar den händelsen som obönhörligt väntar alla människor – döden.

Mette Ingvartsen
Moving in Concert
21-22 feb
DEN / Stora scen
Förra året bjöd hon på nakendansad lindy hop. Nu tar Mette Ingvartsen klivet in i ett helt annat ämne: människan och hennes liv i ett digitaliserat universum.

Late Night: Anna Pehrsson
Crisp. Come Now we Falling
26-27 feb
SWE / Lilla scen
Rutinerade Anna Pehrsson kommer till Dansens Hus med ett helt nytt solo som utforskar kroppen som en instabil struktur. Om att böja och sprida ut sig – för att återigen börja om på nytt.

Flora Détraz - Cie PLI
Muyte Maker
3-4 mars
FRA / Lilla scen
Fyra kvinnor som skrikskrattar, dansar i blindo och talar i kakafoniska tungor. Allt för att uttrycka kroppens och glädjens underbara komplexitet.

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan
13 Tongues
5-6 mars
TWN / Stora scen
I ”13 Tongues” förvandlar Cheng Tsung-lung, Cloud Gates konstnärlige ledare, sina barndomsminnen av de taoistiska ritualerna och det livliga gatuliv i Taipei till en föreställning som utmanar alla sinnen.

Chiara Bersani
Gentle Unicorn
10 mars
ITA / Lilla scen
Vågar du möta enhörningens blick när den står framför dig? Ta den sällsynta chansen att stå öga mot horn med en helt unik koreograf.

Konferens: exChange Perspectives
11-12 mars
Lilla scen
Nordisk konferens om  danskonsten och våra kroppars olika former, förutsättningar och funktionaliteter.

Dansk Danseteater / Pontus Lidberg
Siren
20-21 mars
DEN / Stora scen
Svenska dansmästaren Pontus Lidberg tar sitt danska kompani, sireners sång och 500 liter vatten till Dansens Hus stora scen.

Christian Rizzo
Une maison
25-26 mars
FRA / Stora scen
Allkonstnären Rizzo i ett maxat polyfont överflöd där frågan som snurrar i luften är: Vad är ett hem?

Oona Doherty
Hope Hunt
27-28 mars
NIR / Lilla scen
Raseri, skrävlande och ren vilsenhet när nordirländska snubbar får fritt spelrum i Oona Dohertys intensiva ”Hope Hunt”.

Zero Visibility Corp / Ina Christel Johannessen
Frozen Songs
1-2 april
NOR / Stora scen
En föreställning om det allra viktigaste – överlevnad. Svalbards unika fröbank är reliefen i Ina Christel Johannessens ”Frozen Songs”.

Hagar Malin Hellkvist Sellén
Bättre folk
3-4 april
SWE / Lilla scen
Det har äntligen blivit dags för en nypremiär av Bättre folk! År 2020s version av fyra oemotståndliga karaktärer är såklart uppdaterad – och bär på både sin historia men också samtidsrelevans.

Robin Jonsson
Other than human
15-19 april
SWE / Lilla scen
Har du någonsin träffat en robot?  Och är robotar maskiner, människor eller någonting helt annat?
Möt Alex, i ett nära möte mellan människa och maskin.

GöteborgsOperans Danskompani: Sharon Eyal/Crystal Pite
Solo echo & Autodance
22-23 april
SWE / Stora scen
Stjärnbestrött västkustbesök med två av dansvärldens superstars.

Balettakademien
Turnout
23-31 maj
SWE / Lilla scen
Balettakademiens avgångselever presenterar, traditionsenligt, sin slutproduktion.

Urban Connection 2020
8-10 maj
Programmet till nästa års streetdansfestival presenteras i januari 2020.
Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert