2018-11-14 12:30Pressmeddelande

Våren 2019 på Dansens Hus!

null

Världskompanier, aktuell politik, butch querness och youtube-fenomenet jumpstyle. Välkommen till en dansvår som får hjärtat att svälla, benen att studsa och tårarna att strömma. Vi bjuder på en uppställning från världens alla hörn, svenska giganter och livemusik en masse.

- Jag har blivit berörd in i hjärteroten av flera av de föreställningar som visas på Dansens Hus i vår. Till Alain Platels koreografi har tårarna strömmat, Dada Masilo från Sydafrika vänder upp och ner på min värld med en postkolonial Giselle. Mélanie Demers synar den mänskliga evolutionen med kraftfull dans. Så mycket briljans, så fantastiska kompositioner, så många livsresor – både glädje och smärta, säger teaterchef Annelie Gardell.

Batsheva Dance Company är ett av världens mest hyllade och älskade kompanier. I februari kommer till de oss med nya verket ”Venezuela” – en föreställning som kompaniets ledare Ohad Naharin beskriver som: ”ett verk jag tänkt på i 60 år”. (12-14 feb Stora scenen)

I ”Requiem pour L” möts 14 musiker och dansarefrån världens alla hörn i en kväll som inte lämnar någon oberörd. Koreografen Alain Platel och kompositören Fabrizio Cassol har tillsammans skapat en värld där Mozarts ”Requiem” möter afrikanska rytmer, jazz, och opera i en föreställning om död och ritualer, Mozarts mässa och gripande bilder av en kvinna som bokstavligen dör framför våra ögon. Les Ballets C de la B ger oss en makalöst rörande kväll – en sann hyllning till livet. (3-4 april Stora scenen)

När sydafrikanska Dada Masilo för första gången kom till Sverige 2014 med sin version av ”Svansjön” var publiksuccén ett faktum. Nu kommer hon på efterlängtat återbesök. Den här gången med sin alldeles egna tolkning av en annan superklassiker: ”Giselle” sedd med sydafrikanskt perspektiv. (15-16 mars, Stora scenen)

En av den libanesiska dansscenens nya stjärnskott är Ali Chahrour. I ”Leilas death” möter vi Leilas eget öde. En samtida föreställning om den tynande tradition där gråterskor hjälper människor i sorg genom att umgås, dansa och gråta. Poesi, sång, dans och böner blandas i en svidande vacker föreställning om sorg, kärlek och kraften i att vara tillsammans. (30-31 jan, Stora scenen)

Två av den svenska scenens verkliga giganter visas i vårens repertoar. I februari har Cullbergbaletten Sverigepremiär för sitt nya helaftonsverk ”ON THE CUSP” där de för första gången samarbetar med koreografen Ian Kaler. För musiken står elektrostjärnan Planningtorock. (21-22 feb, Stora scenen)
I slutet av mars kommer Örjan Andersson och hans kompani Andersson Dance till vår stora scen. Föreställningen ”Prelude – Skydiving from av dream” är ett samarbete med Scottish Ensemble som tillsammans med tre dansare skapar en suggestiv och irrationell drömvärld. Föreställningen hade premiär i november i Skottland och hyllades stort i skotsk press: ”a show that can’t put a foot, or note, wrong”. The Scotsman (22-23 mars Stora scenen)

I vår ger sig dancehall-gruppen Unruly Gang ut på Sverigeturné via Riksteatern med helt nya föreställningen ”I mellan”. Urpremiären blir på Dansens Hus. (5 mars Stora scenen)

Häromåret släpptes bästsäljaren Sapiens - en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Hararis. Boken har inspirerat koreografen Mélanie Demers från Haiti, numera verksam i Kanada. Till Dansens Hus kommer hon med verket ”Animal triste” en föreställning om det sorgliga djuret homo sapiens - människan. På scen ser vi fyra av Kanadas mest erkända dansare. (8-9 mars Stora scenen)

Undergroundflugan jump style har länge varit ett hett YouTube-fenomen. Franska La Horde har samlat några av rörelsens frontfigurer och skapat föreställningen ”To da bone” (29-30 mars Stora scenen)

LILLA SCENEN

I vårens Late night-kvällar blir det ett 10-års jubileum och dessutom får du vara med om din sista solnedgång. 2008 hade Malin Hellkvist Sellén premiär med sin ”Rosa löften”. Nu firar den hyllade och älskade föreställningen 11 år med två dansbandsdoftande kvällar på vår lilla scen. (13-14 mars) På vårens andra Late Night bjuder Rachel Tess med dig till din sista solnedgång i performancekvällen ”Any number of sunsets”. Och den är allt och inget av det du förväntade dig att den skulle vara. (15-16 feb)

Spanske Jésus Rubio Gamo bjuder på en utmattande ”Bolero” där Ravels 16 minuter långa stycke är bakgrunden till en duett som kommer ge dig träningsvärk trots att du själv suttit stilla hela kvällen. Andra halvan av kvällen är det mer reflekterande solot ”Now that we are not too old yet”. (1-2 feb)

I ”Bach in the street” möter vi battledansaren och koreografen Maele ”Reeflex” Sabuni och violinisten och Bachspecialisten Semmy Stahlhammer som lekfullt utforskar frågorna: Vem är du? Var kommer du ifrån? Vart ska du? (20, 23 feb) En dansföreställning om att vara den emigrerande individen – från progrom till dagens flyktingströmmar.

I mars kommer Sofia Södergård på efterlängtat återbesök med SLICK där hon äntrar scenen transformerad till drag kingen Qarl Qant – en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. (19-21 mars)

I Uppsalabaserade SU-EN nya verk IKI hämtar hon, tillsammans med kompositören Lise-Lotte Norelius, inspiration från naturens vårliga explosion, då grönskan inte kan hålla sig längre och ”livet trycker ut”. Missa inte vattenmelonpartyt som avslutar kvällen (10-11 april)
”En surrealistisk tragikomisk berättelse om hur man håller sig lugn och mänsklig trots att jorden faller samman”. Så beskriver Charlotta Öfverholm sitt nya verk ”Prosthesis”. En kväll som kastar sig vilt mellan humor, mörker, dans, cirkus, text och livemusik. (25-26 april)

Eleanor Bauer drog fulla hus till den Late Night som hon arrangerade förra våren. Nu är hon tillbaka på Dansens Hus, nu med ”A lot of moving parts” där hon samarbetar med fyra musiker. (15-16 maj)

Säsongen avslutas traditionsenligt med att Balettakademiens avgångsklasser besöker oss med sin slutproduktion. I år har det namnet ”AIM” och föreställningen visas under inte mindre än sju kvällar på vår lilla scen (24 maj – 1 juni)

…………………………………………………………………………………………..

KONTAKT För frågor om säsongen, kontakta teaterchef Annelie Gardell, tel: 076-527 9050

För generella frågor och pressbiljetter, kontakta kommunikationschef Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se

…………………………………………………………………………………………..


Våren i kronologisk ordning


Ali Chahrour (LBN)
Leila’s death
30-31 jan (Stora scen)

Jesús Rubio Gamo (ESP)
Bolero + Now that we are not too old yet
1-2 feb (Lilla scen)

Batsheva Dance Company (ISR)
Venezuela
12-14 feb (Stora scen)

Rachel Tess (SWE)
Any number of sunsets…
15-16 feb (Lilla scen)

Cullbergbaletten & Ian Kaler (SWE)
ON THE CUSP
21-22 feb (Stora scen)

Bach in the Street (SWE)
Bach in the Street
20 och 23 feb (Lilla scen)

Unruly Gang (SWE)
I mellan
5 mars (Stora scen)

Mélanie Demers (CAN)
Animal Triste
8-9 mars (Stora scen)

Malin Hellkvist Sellén (SWE)
Rosa löften
13-14 mars (Lilla scen)

Dada Masilo/ Dance Factory Johannesburg (ZAF)
Giselle
15-16 mars (Stora scen)

Sofia Södergård (SWE)
SLICK
19-21 mars (Lilla scen)

Andersson Dance & Scottish Ensemble (SWE/GBR)
Prelude – Skydiving from a dream
22-23 mars (Stora scen)

La Horde (FRA)
TO DA BONE
29-30 mars (Stora scen)

Les Ballets C de la B (BEL)
Requiem pour L
3-4 april (Stora scen)

SU-EN (SWE)
IKI
10-11 april (Lilla scen)

Charlotta Öfverholm (SWE)
Prosthesis
25-26 april (Lilla scen)

Eleanor Bauer (SWE)
A lot of moving parts
15-16 maj (Lilla scen)

URBAN CONNECTION
8-11 maj.
Program presenteras i januari

Balettakademien (SWE)
AIM
24 maj – 1 juni (Lilla scen)

………………………………………………………………………………………………………………………………

KONTAKT För frågor om säsongen, kontakta teaterchef Annelie Gardell, tel: 076-527 9050

För generella frågor och pressbiljetter, kontakta kommunikationschef Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se

………………………………………………………………………………………………………………………………

Biljetter till vårsäsongen släpps tisdag 27 november

………………………………………………………………………………………………………………………………

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert