2022-11-30 12:00Pressmeddelande

Vår på vift! Dansens Hus renoverar och flyttar ut i staden.

En utomordentligt ovanlig och pulshöjande vår väntar för Dansens Hus. Vårt hus på Barnhusgatan ska renoveras och få en ny kostym. Därför tar vi nu sats och sprider dansen runt om i Stockholm.

Nya spelplatser och urpremiärer av Sverigebaserade koreografer - det är vårens huvudfokus på Dansens Hus. Hela 12 av 17 gästspel kommer att möta sin publik för första gången - många av dem samproduceras av just Dansens Hus. Efter många års planering och försening kommer nu äntligen renoveringen av vårt hus vid Norra Bantorget att dra igång vid årsskiftet

- Nu börjar ett nytt kapitel i Dansens Hus historia. Vi är i ständig rörelse och renoveringen ger kraft till vår vision om att vi är med och skapar den samtida dansens framtid. Vi längtar till vår återflytt 2024 i nya, moderniserade lokaler, men under tiden, kommer vi se till att presentera och skapa både internationell och svenskbaserad samtida danskonst så mycket det bara är möjligt – på, för oss, nya spännande platser runt om i stan, säger Johannes Öhman, teaterchef Dansens Hus.

Under den ett och ett halvt år långa renoveringen kommer Elverket blir vår fasta plats i tillvaron.
- Vi har haft verksamhet på Elverket sedan hösten 2021 och har under den här tiden märkt att den storleken på scen fungerat otroligt bra för vår konstform och varit ett viktigt komplement till vår stora och lilla scen vid Norra Bantorget. Det vill vi nu fortsätta att utveckla under den här c/o-perioden, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus.   

Men Dansens Hus kommer också att dyka upp på andra platser i staden. Under hösten 2023 planeras för verksamhet i samarbete med bland annat Bonniers Konsthall och Årsta Folkets Hus. Dessutom, med start i februari flyttar vi delar av vår verksamhet till Farsta och scenen Hallen. I den ombyggda gymnastiksalen i gamla Telestaden har danskonsten under de senaste åren fått en ny plats att möta publik.

- Att Dansens Hus kan samarbeta med Hallen under den här perioden är en viktigt del i vår långsiktiga satsning på att bli en stark del i den svenska dansekologin. Här kommer vi att kunna vidareutveckla vårt arbete med att stärka fältet via samproduktion och residens,
säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus.   

I Hallen förläggs stora delar av vår residensverksamhet under c/o-perioden, men här blir också publika föreställningar i form av fyra gästspel: Sindri Runuddes ”Sälskap”, Tilman O´Donnells ” Etudes I & II”, Sidney Leonis ”FLY” och Mari Carrascos ”The Heart”.

RENOVERING AV FOLKETS HUS
Dansens Hus har sedan starten 1991 haft sina lokaler i Folkets Hus vid Norra Bantorget. När Folkets Hus invigdes 1960 var det ett hypermodernt hus för sin tid. Men nu, efter 60 års tjänst, börjar åldern ta ut sin rätt. Här behövs nya avloppsstammar, bättre ventilation, ny el och förbättrad tillgänglighet. Hösten 2024 blir det stor återöppning för samtliga verksamheter i huset. För Dansens Hus del innebär det framför allt en moderniserad foajé, bättre ljuddämpning mellan våra ytor, förbättrad tillgänglighet samt en ny stor studiolokal i direkt anslutning till foajén.

VÅRENS PROGRAM PÅ ELVERKET
Hagar Malin Hellkvist Sellén har visats många gånger tidigare på Dansens Hus scener, men när hon nu gör efterlängtad come back är det med en ny utgångspunkt. Efter att i tjugo år arbetat med koreografiska verk där själva tematiken varit det bärande elementet vill Hagar Malin nu börja i en annan ände: i rörelsen och se vart den leder. (26-28 jan)

I ”RULE” tar dansgruppen Unruly Gang med sig åtta dansare från hela världen för att dela sin kärlek till dancehall med publiken. Föreställningen går i en turné med Dansnät Sverige. (3-4 feb)

Metalliskt konfettiregn och manligt renässansmode i latex. Koreografen och dansaren Philip Berlin bjuder oss den sprakande ”Le Scénario” – en snabb och estetisk koreografi med hoppet som grundsten. (8-9 feb)

Weld kommer med sitt förlängda kompani Weld Extended och den säregna koreografen Frédéric Gies för att ge Dansens Hus publik det fjärde kapitlet i danscykeln Chiron in Aries. (16-17 feb)

Demonstrationer, samiska ritualer och formationsdans har inspirerat den norska koreografen Elle Sofe Saras kraftverk ”Vástádus eana/ The Answer is land” som med hypnotisk timing tar oss med på en resa, både till fots och inombords. (22-23 feb)

Fredrik Benke Rydman är tillbaka på vår scen helt på egen hand. I ”Master of dance” gör han en humorfylld soloshow uppbyggd som en masterclass, där han delar med sig av dansvärldens alla hemligheter. (3-12 mars & 19 maj-4 juni)

Matilda Fleberg slår sina påsar ihop med musikduon VAZ i den episka skapelseberättelsen ”Zirkonen” – dans och konsert i ett. (16-18/3 samt 20-21/4).

I Soirée d’études (studiekväll) bjuder belgiska Cassiel Gaube på en överraskande dialog med samtida dans och housedance. Föreställningen går i en turné med Dansnät Sverige. (21-22 mars)

I Traces följer koreografen och artisten Wim Vandekeybus de spår han lämnat efter sig. Tillsammans med sitt kompani Ultima Vez söker han i den överväldigande rumänska naturen efter spår äldre än mänskligheten och dess minnen. (29-31 mars samt 1 april)

I april bjuder Charlotte Engelkes på en figurnära danskonsert ”Concerto di Figura” där hon dyker in i ett djupt musikaliskt samtal med 22 varelser av det kreativa grundämnet papier-mâché. (27-29 april)

I sitt första verk för Cullberg ”Sylph” utgår Halla Ólafsdóttir från den mytologiska varelsen sylfiden, en luftande och ett eteriskt skogsväsen med kraft att förvandla sig. (4, 5, 6 maj)

Koreografen Örjan Andersson skalar av och möter nu i vår publiken i ett mindre, intimt, format i ”Mössan” -  ett virtuost kraftprov för en skådespelare Olof Yassin.  (11-13 maj).

Stockholms Konstnärliga Högskola visar sin examensföreställning ”The Better End” med två koreografier av Ofelia Jarl Ortega och Yared Tilahun Cederlund. (8, 9, 10 juni)


VÅRENS PROGRAM PÅ HALLEN
Förra säsongen visades Tilman O´Donnells ”In some sense” på vår lilla scen. Nu är han tillbaka med urpremiären av ”Etudes I & II”. Kvällen blir en helafton med fysisk introduktion, föreställning och eftersamtal i ett paket. (2-4 mars)

Sindri Runuddes nya föreställning ”Sälskap” är en barnföreställning för vuxna med ett stort allvar för de små. I ett scenrum fyllt av handblåsta glaspärlor, paljetter och låtsaspäls leker föreställningen med idén att vara någon annan eller något annat. Kanske en säl? Föreställningen går i en turné med Dansnät Sverige. (24-25 mars)

I Sidney Leonis föreställning FLY får vi möta den legendariska danskoreografen Vaslav Nijinsky. I en kombination av film och dans flätas ett historiskt epos samman som tar oss med på en resa genom tid och rum. Föreställningen går i en turné med Dansnät Sverige. (20-21 april)

Mari Carrascos nya föreställning ”The Heart” är en svindlande, magnetisk och visuell upplevelse på en mycket liten yta – en box – där både dansare och publik samsas om utrymmet. Föreställningen är ett samarbete med Kulturhuset Stadsteaterns Vällingby. Den visas både som skolföreställning och för allmänheten (19-24 maj)

MER INFO
Mer info om respektive gästspel finns på vår webb. 
>>Klicka här

BILJETTER SLÄPPS IMORGON TORSDAG 1 DEC KL 09.00


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert