2023-02-09 07:43Pressmeddelande

Urpremiär med Weld Extended och Frédéric Gies på Elverket

Astrologi, folkliga danser, kentauren Chiron och ett hopp om förändring. 16-17 februari kommer Weld med sitt förlängda kompani Weld Extended och den säregna koreografen Frédéric Gies till Dansens Hus Elverket för att ge publiken det fjärde kapitlet i danscykeln Chiron in Aries.   
 
Constellations and alliances: Chiron in Aries, Recital #4 är en koreografi inspirerad av mytologi och astrologi med sju dansare och ett technoset av tyske DJ-veteranen Fiedel.  
- Weld är inte bara en scen utan skapar också egna produktioner. De senaste åren har Frédéric Gies koreografi tagit oss ut på stora scener internationellt. Därför är det roligt visa Frédérics koreografi med denna grupp superba dansare, möta ett större rum än Weld och en Stockholmspublik, eftersom alla kanske inte känner till denna del av vårt arbete, säger Anna Koch, konstnärlig ledare på Weld. 

Vi bjuds in till en koreografiskt detaljerad värld där dansen skulle kunna komma från ett fiktivt förflutet eller en imaginär framtid. Rörelserna har komponerats samman som om de vore folkliga, rituella danser – men på ett lite skevt, hemmagjort vis. Verket uppfinner sin egen mytologi. Vilka konstellationer och allianser samlar oss idag? Kan dessa grupperingar förändra, ge oss hopp och bygga broar? Gies koreografier ligger precis på gränsen där gammalt och nytt skaver mot varandra. Vad uppstår i denna friktion? 

- In this daydream of a world, the warriors are the softest beings. Here the sensual swaying movement of a hip becomes a weapon. It is a meditation on the magic and transformative process of individuation, on kinship and on our relationship to universal forces, säger koreografen Frédéric Gies. 

Weld Extended
Weld Extended är en förlängning av projektet Weld Company och en del av dans- och konstscenen Weld, på Norrtullsgatan i Stockholm. Här möts dansare och koreografer av olika åldrar och erfarenheter. Urpremiären av Chiron in Aries, Recital #4 är fortsättningen på en serie danser som tidigare visats på Weld med Frédéric Gies egen ensemble. Denna gång är det istället en ny konstellation danskonstnärer, både nya och välbekanta inom ramen för Weld Extended, som bildar ensemble.
............................................................................................................................
SPELDATUM: Urpremiär: 16 februari kl 19:00 på Dansens Hus Elverket.
Spelas även 17 februari kl 19:00.  
............................................................................................................................

Om Chiron
I den grekiska mytologin var Chiron en kentaur som invigdes i läkekonst, musik och profetia av konsternas gud Apollon. En förgiftad pil träffade Chiron och gav ett sår som aldrig läkte. Den mindre planeten Chiron kallas därför inom astrologin för ” Den sårade helaren”. Den representerar våra djupaste sår och vår förmåga att läka. 
............................................................................................................................

OM FRÉDÉRIC GIES
Frédéric Gies är verksam som koreograf sedan 1996, först med bas i Frankrike sedan Tyskland och de senaste åren; Sverige. Hens arbete presenteras både lokalt, nationellt och internationellt i såväl traditionella scenrum, som på klubbar, musikfestivaler och museer. Under sin karriär har Gies verk visats i 19 olika länder.
Gies påbörjade sin karriär som dansare i början av 90-talet i Frankrike och dansade då för koreografer så som Daniel Larrieu, Olivia Grandville, Jean-François Duroure, Odile Duboc, Bernard Glandier and Christophe Haleb. Det var också i Frankrike hen påbörjade arbetet med att skapa egna koreografiska verk, först i samarbete med andra och sedan som ensam upphovsperson.

I Gies arbete tar hen sin utgångspunkt från sin tidiga utbildning i balett och korsar den med dansgolvsupplevelser på technoklubbar och raves, möten med specifika trender inom samtida dans under 90-talet samt deras studier av somatiska praktiker. Hens arbete tar upp politik på ett icke-representativt sätt, kroppar som anstiftare av rörelse förstärker inte identiteter utan gräver i stället fram lager av komplexitet. Frédéric Gies arbete är också tätt kopplat till technomusik. Hen har utvecklat praktiken Technosomatics, som föreslår en somatisk metod för klubbdans.
............................................................................................................................

INTERVJUER OCH PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert susanne.wibert@dansenshus.se

  


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert