2023-10-10 05:45Pressmeddelande

Urpremiär: Helena Franzén MIRAGE

Foto: Håkan JelkFoto: Håkan Jelk

Helena Franzén är tillbaka med ett helt nytt verk, MIRAGE, där hon återvänder till sin stora inspirationskälla - naturen. Urpremiär 12 oktober på Dansens Hus Elverket.

Sedan flera decennier hör Helena Franzen till en av de ledande profilerna inom den svenska moderna danscenen. Efter 35 års verksamhet har hon skapat närmare 100 sceniska verk som visats nationellt och internationellt. I MIRAGE går hon tillbaka till ett av de teman som följt henne genom åren; naturen. Med en uppmaning till återkoppling, reflektion och handling – en påminnelse om att vår planet är sårbar och att det är vår gemensamma uppgift att ta hand om den. 

Här finns de talande växterna, de dansande kropparna och hänförelsen över naturen och dess inre liv. Men föreställningen skildrar också den lurande katastrofen – klimatförändringarna som hotar hela vår existens.

– Jag tänker på att vi människor inte bara är beroende av allt liv som naturen ger oss i form av jord, luft, vatten och som gör att vi kan existera. Jag vill också kunna ge något tillbaka till naturen, genom att dela med mig av min dans och visa på poesin och dess nödvändiga varande, säger Helena Franzén.

MIRAGE är en skärskådning av människans komplicerade relation till naturen. Vår osäkerhet, maktlöshet och de skuldkänslor som uppstår när vi försöker ta ansvar för vår planet och närma oss naturen på nya sätt. Föreställningen gräver i känslan av att vi saknar möjlighet att påverka och frågan om våra ansträngningar verkligen gör någon skillnad. Om individens ansvar kontra det kollektiva

Det blir en emotionell resa genom rum, musik och koreografi där du på ett känslomässigt plan får utforska din relation till naturen och vikten av att ta ansvar för dina egna handlingar. 

SPELDATUM
12, 13 och 14 oktober 2023 på Dansens Hus Elverket.

MEDVERKANDE
Koreografi: Helena Franzén
Dansare: Janne- Marja Aho, Jennifer Wallén, Joseba Yerro Izaguirre, Kaho Yaganisawa
Musik: Emma Augustsson
Kostym: Anna-Sara Dåvik
Scenografi, ljus: Håkan Jelk

PRESSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

PRESSBILDER
Pressbilder kommer att publiceras i pressrummet i samband med premiären. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert