2024-05-02 13:25Pressmeddelande

Urpremiär för Stina Nybergs "Chest"

Collage Stina Nyberg samt lanseringsbild för Chest.

Stina Nyberg är tillbaka på Dansens Hus. I nya Chest rör hon sig i skärningspunkten mellan ekologi, djur och maskulinitet. En resa in i mänsklighetens rövhålighet. Urpremiär 8 maj på Dansens Hus Elverket.  

- Av alla arter på jorden är ju människan den största skitstöveln" säger koreografen Stina Nyberg.
 I ett försök att föreställa sig en annorlunda värld letar Chest efter ett gemensamt landskap där nya varelser kan uppstå. Hybrider – som inte är en bil – utan en figur som rör sig och blir berörd, och agerar som frontfigur, bakgrund och miljö.

Musiken i föreställningen är skriven av den amerikanske kompositören Kaki King - som av många anses vara en av världens bästa gitarrister.

Chest är den tredje delen i Nybergs undersökning av mänsklighetens rövhålighet, som tidigare utvecklats i The Dawn Chorus (Norrdans 2022) och Sweet (MDT 2022).

Chest
är en del av festivalen Sthlm Dans

SPELDATUM: 8, 10 & 11 maj på Dansens Hus Elverket.

OM STINA NYBERG
Stina Nyberg är dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hennes konstnärskap utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd från ett feministiskt perspektiv. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper, magiska praktiker och maktens språk. Stinas konstnärliga processer utgår ofta från en specifik person eller företeelse som nod. Detta leder till en lång tids research om de politiska irrvägar som omger det aktuella temat och hon skapar kedjor av konstnärliga verk i olika format utifrån samma konstnärliga process. Det kan röra sig om scenföreställningar, stadsvandringar, föreläsningar, konserter, texter eller andra format.

Hon är del av det feministiska kollektivet Samlingen (Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch) som koreograferar platsspecifika nedslag med en kritisk blick på dansens historia. Sedan 2013 samarbetar hon med Sofia Wiberg, forskare i Urbana studier, i en rad konstnärliga undersökningar av kollektiva kunskapsprocesser. Hon är även sedan 2024 en del av Rose Choreographic School.

De senaste åren har hon fördjupat sig i ett perspektiv kring den rådande ekologiska katastrofen genom en rad spekulationer kring möjligheten av en jord befriad av arten människa. 

..........................................................................................................................................

PODD
Hör Stina Nyberg berätta mer om sitt konstnärsskap, och om "Chest", i vår podd: 
Klicka här för att lyssna. 
..........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi; Stina Nyberg
Dans: Robert Malmborg, Stina Nyberg, Pontus Pettersson, Stephen Thompson
Musik: Kaki King
Dramaturgi: Andros Zins-Browne
Scenografi, mask- och kostymdesign: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Thabiso Kubheka Persson
Produktion: Terry Johnson (Johnson & Bergsmark), Magnus Nordberg (Nordberg Movement)
Administration: Konstnärskooperativet Interim kultur
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholm stad och Region Stockholm med residens hos The Chocolate Factory Theater och Lower Manhattan Cultural Council (USA).

..........................................................................................................................................

PRESSBILJETTER OCH INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

OBS. Föreställningsbilder läggs upp i pressrummet på premiärdagen. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert