2022-10-07 14:29Pressmeddelande

Urpremiär för Ofelia Jarl Ortegas "Bien y Mal"

Ofelia Jarl Ortega är en av de koreografer som Dansens Hus valt att särskilt satsa på under 2022 genom olika former av samproduktion. Nu presenterar hon sitt allra första verk på Dansens Hus. 12 oktober väntar urpremiär för verket "Bien y Mal" på Dansens Hus scen Elverket. Ett verk där hon återvänder till två favoritteman: Gruppdynamik och makt.

Till sin hjälp har hon fem dansare, eller “performers” som hon hellre kallar sina handplockade samarbetspartners: Ewa Dziarnowska, Gergo D. Farkas, Paolo de Venecia Gile, Dolores Hulan och Karina Villafan.  
–  Jag ville jobba med starka performers som har egna rörelsespråk som de är trygga i. Om jag velat ha likriktning hade jag valt utifrån andra premisser. Här är alla väldigt olika och det skapar en asymmetri som jag ville åt och som blir bärande, säger Ofelia Jarl Ortega.

De fem karaktärerna i föreställningen möter alla samma öde, men handskas med det på helt olika sätt. Där finns varken goda eller onda intentioner, bara hängivenhet. De fem skapar strategier för att ta sig fram, även om de inte har något som binder dem samman mer än det som vi, publiken, kan ena dem kring. De håller oss på halster, på en hisnande plats, samtidigt som vår perception tränas och blir mer nyanserad. Det går inte att göra något, eller skydda sig mot något - det är en inbjudan att invänta konsekvenserna.

– Jag tycker om att stanna i potentialen, i ett vägskäl där det kan gå åt olika håll. I mitt tidigare verk “Hegemony” går det åt det våldsamma hållet, här stannar vi i det mer öppna, i en fråga. Det är som att vi kastar upp en boll och så får alla i publiken smasha den åt vilket håll de vill, beroende på vem man är och vilka referenser och erfarenheter man har. Och i och med att de är fem på scenen finns det olika personer att känna igen sig i, folk kommer säkert ha olika favoriter.

SPELDATUM: 12-14 oktober på Elverket
..........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi: Ofelia Jarl Ortega i nära samarbete med verkets performers
Performers: Ewa Dziarnowska, Gergo D. Farkas, Paolo de Venecia Gile, Dolores Hulan och Karina Villafan.
Komposition och ljuddesign: Jassem Hindi
Ljusdesign: Mira Svanberg
Dramaturg: Andrea Rodrigo
Kostym: Erik Juvia Annerborn
Producent: Terry Johnson, Johnson & Bergsmark
Foto: Nadja Voorham
Samproduktion: Dansens Hus, Arsenic – Contemporary Performing Arts Centre i Lausanne, Dansehallerne Köpenhamn och Workshop Foundation i Budapest.
Residensstöd: DansIT i Trondheim, Dansstationen Malmö, höjden studios i Stockholm och MDT i Stockholm.
Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden
..........................................................................................................................................

OM OFELIA JARL ORTEGA
Ofelia Jarl Ortega (f. 1990) är en chilensk-svensk koreograf och performer med bas i Stockholm. Hennes arbeten kretsar kring sårbarhet och femininitet, ofta med suggestiv erotisk estetik, där frågor kring makt och gruppdynamiker har en central roll. Ofelia har en MA i koreografi från Stockholms Konstnärliga Högskola (2014) och diplom från Kgl. Sv. Balettskolan (2010). Hennes arbeten har visats på bland annat ImPulsTanz (Wien), MDT (Stockholm), Dansstationen (Malmö), Arsenic (Lausanne) och Moving in November (Helsingfors)
..........................................................................................................................................

PRESSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert