2023-04-24 07:58Pressmeddelande

Urpremiär för nytt verk av Charlotte Engelkes

Kvinna i guldkläder omgiven av bruna figurer i paper mache.Foto: Mats Bäcker

Nu intar Charlotte Engelkes och 22 väsen vår scen Elverket. Med urpremiär på torsdag 27 april visas danskonserten "Concerto di Figura". 

Gestalter i både den yttre och inre världen är medspelare i Charlotte Engelkes nya föreställning ”Concerto di Figura” där hon lekfullt, men också eftertänksamt, mixar musik, dans, samtal, förhör, relektioner och vardagsdramatik på högsta nivå.
 
Hon kallar det en danskonsert. Och allt sker i samspel med 22 varelser i papier-mâché. Varelser som inte tänker låta sig beskrivas med enkla benämningar. De byter humör, temperament och avsikter beroende på ur vilken vinkel vi betraktar dem. Eller är det de som betraktar oss? 
För vem spelar huvudrollen i detta papperslätta kammardrama?  

- Under rehabilitering och världspandemi har jag, och många andra, tvingats att leva i isolering och fått djupare kontakt med både vår inre styrka – och kanske också med helt nya rädslor. Nya berättelser har tagit form i avskildheten, och manifesterar sig nu som gestalter med främmande former. Vilka är de? Kan de erbjuda hjälp? Kan de visa oss ett nytt sätt att existera? Att vara själv betyder inte alltid att man är ensam,
säger Charlotte Engelkes.

Som vandraren i Schuberts ”Winterreise” rör sig Engelkes från rum till rum och flyttar runt sina figurer i historier och drömmar – ömsom tröstande vänner, ömsom dömande församling. 

Den nykomponerade musiken är skapad av Willi Bopp, Charlottes samarbetspartner sen många år. 

Senast Charlotte Engelkes sågs på Dansens Hus var förra våren 2022 med föreställningen "Transplantation" - en djupt personlig berättelse om att överleva en cancerdiagnos. 
.....................................................................................................................

SPELDATUM: 27, 28 och 29 april på Dansens Hus Elverket.

Efter föreställningen den 28 april följer ett samtal mellan koreografen Charlotte Engelkes och Jenny Jägerfeld, psykolog, sexolog och prisad författare, som ofta hörs i radio och tv och som varje vecka svarar på läsarnas frågor i sin spalt i Svenska Dagbladet. 
.....................................................................................................................

MEDVERKANDE
Idé, koncept,koreografi, aktör, papiermachéfigurer: Charlotte Engelkes
Ljuddesign, kompositör: Willi Bopp
Kostymdesign,papier machéfigurer: Anna Ardelius
Ljus och scenografi: Karl Svensson
Sångtexter: Charlotte Engelkes & Marina Steinmo
Scen och rekvisita: Samarbete med konstnärerna Geska & Robert Brečević/ Performing Pictures
Föreställningsbild: Mats Bäcker
Produktionen görs i samarbete med ideella föreningen ASTARTE med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden & Kulturförvaltningen.
.....................................................................................................................

INTERVJUER OCH PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

.....................................................................................................................  

PRESSBILDER
Bilder från föreställningen kommer att publiceras 27 april på pressbildssidan i vårt pressrum https://press.dansenshus.se/

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert

Relaterad media