2020-02-22 10:30Pressmeddelande

Urpremiär för nytt soloverk av Anna Pehrsson

Anna Pehrsson är tillbaka på Dansens Hus lilla scen med en urpremiär av "Crisp. Come Now we Falling" - ett solo som utforskar kroppen som en instabil struktur. Om att böja och sprida ut sig – för att återigen börja om på nytt. Föreställningen visas den 26-27 februari på Dansens Hus lilla scen. 

"Crisp. Come Now we Falling" förflyttar idén om “balans” och “balanserad” till en instabil, tvetydig kropp i multipla riktningar. I samklang med små men betydande förändringar tippar och flyter denna kropp som vågor bryter, överlappar och går samman. HON byggs upp igen, som en kokpunkt, varken här eller där. Den dansande kroppen slutar “upprätthålla” och söker sig istället mot brytpunkter för sin existens.

Kostymen görs av etablerade modedesigners Linda Nurk med inspiration odlingar av självväxande organiska textilier. Linda har tidigare arbetat för de franska haute couture-husen Chanel och Givenchy. Under perioden 15 feb- 31 mars kan du se mer av Linda Nurks kostymer på Sven-Harrys konstmuseum där hon,  tillsammans med 13 andra designers, ställer ut under titeln “Art in Fashion”.

I Dansens Hus foajé kommer fotografen Thomas Zamolo att visa bilder inspirerade av föreställningen. På premiärkvällen uppträder också Jac Carlsson, klubbarrangör, DJ, dansare och konstnär, i foajén. Två sammanvävda koncept som utforskar klubben som kultur och mötesplats för kroppar, erfarenheter och tankar. Jacs bakgrund är som dansare för bl.a. Cullberg, GöteborgsOperans Danskompani och frilans runt om i världen.

"Crisp. Come Now we Falling" visas 26-27 februari 2020 på Dansens Hus lilla scen.
.......................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreograf: Anna Pehrsson
Dansare: Anna Pehrsson
Kostym: Linda Nurk
Ljus: Thomas Zamolo
Musik: Eliane Radigue: Kailasha
Residens: Uppsala Kulturenhets Dansstipendium 2019, SITE Swedens studiostipendium 2019
Tack till: Anna Grip, Anna Koch, Samuel Feldhandler, Agnieszka Dlugoszewska och Eva Forsberg-Pejler.

.......................................................................................................................................

OM ANNA PEHRSSON
Anna Pehrsson har bland annat dansat i Alias Compagnie och i Cullbergbaletten för koreografer som Edouard Lock, Benoît Lachambre, Guilherme Botelho, Jefta van Dinther, Eszter Salamon, Cristian Duarte, Deborah Hay, Stina Nyberg, Rachel Tess och senast för Mia Habib.
2013 erhöll Anna en MFA i koreografi från DOCH. Hennes senaste sceniska verk är "Matter Moves, but You Can’t Escape Its Weight" (2018) för Ballet Contemporaneo do Norte, Portugal, samt "No longer, net yet" (2018) med premiär på Weld, Stockholm. 

Hon samarbetar ofta med konsthallar och under 2019 visades serien "Clusters" på Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum och Tjörnedala Konsthall. Hon förekommer som mentor, repetitör, pedagog och konstnärlig rådgivare i olika sammanhang och har undervisat vid Balettakademien, DOCH MA i koreografi, Dansalliansen, Bronnbacher Stipendium, samt vid Hong Kong Academy for Performing Arts. 2019 tilldelades Anna Uppsalas Dansresidens vid Eric Sahlström Institutet och SITE Swedens studio residens.

.......................................................................................................................................

För intervjuförfrågningar och pressbiljetter, kontakta susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert