2022-05-09 05:05Pressmeddelande

Urpremiär för Nicole Neiderts första verk på Dansens Hus

En person sitter som en siluett mot en svart bakgrund där en aura av ljus i regnbågens olika färger ligger som en cirkel i bakgrunden.Foto:Joakim Envik Karlsson

Nicole Neidert är en av våra mest lovande samtida koreografer. För första gången presenterar Dansens Hus nu ett helt verk av henne. På onsdag 11 maj är det urpremiär för "Call of the void". 

Det plötsliga begäret att hoppa framför ett tåg - eller att svänga av vägen. Det är i det sinnestillståndet som koreografen Nicole Neiderts scenkonstverk ”Call of the void” uppehåller sig. Med inspiration från anime sci-fi och dess säregna dramatik och estetik närmar hon sig vår innersta mänsklighet. 

Nicole Neidert är en av våra mest lovande samtida koreografer. 2021 fick hon det prestigefyllda Birgit Cullberg-stipendiet. Samma år, mitt i pandemin, blev hon tilldelad det första tekniska produktionsresidenset på Dansens Hus för att vidareutveckla sin idé "Call of the void". Tekniska produktionsresidens är en  satsning som Dansens Hus drog igång under pandemin för att möta upp koreografernas behov av scenyta och stöttning med kompetens inom ljud-, ljus- och scenteknik. Nicole fick residenset för "sin egensinniga konstnärliga idé, sitt utforskande av koreografi och anime samt för en spännande sammansättning av konstnärligt team".  

Nicole Neidert har arbetat som danskonstnär sedan 2012. Hennes verk har visats på bland annat Skånes Dansteater, SPIRA Kulturhus, Falkhallen Falkenberg, Hjalmar Bergmanteatern Örebro och Malmö Konserthus. Nicole Neidert är född i Oslo och uppvuxen i Halmstad.

Ensam dansare i föreställningen är Anton Borgström. Borgström har sin bas inom streetdance och har genom åren medverkat på bred front i olika typer av sammanhang. Från att vara en aktiv battle dansare till att senare leta sin in i den nutida scenkonsten. Han har tidigare jobbat med koreografer såsom Ina Christel Johannesen i norska kompaniet Zero Visibilty Corp, Örjan Andersson, Fredrik Benke Rydman med flera. Anton har tidigare samarbetat med Nicole i produktionerna "Cuttlefish" och "STM16:9FTT_VR".

MEDVERKANDE: 
Koreografi: Nicole Neidert. 
Dansare: Anton Borgström. 
Konstnärliga rådgivare: Jefta van Dinther och Linda Adami. Ljusdesigner/Scenograf: Joakim E Karlsson. 
Musik och ljudverk: Franz Edvard Cedrins & Oli Svenblad. 
Extratrack ”Crying”, kompositör Daniele Mana. 
Kostym: Linnea Bågander. 
Dans och tanke i process: Louise Perming och Linn Ragnarsson. 
Specialkompetens popping: Yared Cederlund. 
Konstnärlig rådgivning- ljus: Anton Andersson

Föreställningen har samproducerats av Dansens Hus och Dansnät Sverige.


INTERVJUER OCH RECENSIONSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert