2024-04-11 05:20Pressmeddelande

Urpremiär för Mari Carrascos "Burn baby burn"

I bakgrunden syns ett porträtt av Mari Carrasco. Svarta skuggor ligger över bilden.Foto. Talia Gallegos Fadda

Groove, flow och storslagen musik är uppmärksammade koreografen Mari Carrascos signum. 18 april har hennes nya "Burn baby burn" urpremiär på Dansens Hus Elverket. Därefter bär det iväg på turné till Umeå, Jönköping och Karlshamn. 

Burn baby burn är Mari Carrascos tredje verk på temat groove, och nu är det dags för en rejäl grand finale. Med musiken som verkets pumpande hjärta utmanar Carrasco sina dansare med underfundiga rörelser och stegkombinationer. Vi bjuds in i ett filmiskt landskap; en drömvärld där dansaren snart blir ett med musiken. 
 
Under de senaste åren har Carrasco utforskat en praktik som bygger på groove, flow och att bli musiken. I studion arbetar hon kollektivt med sina dansare som får uppgifter och noter att utforska och arbeta utifrån. Carrasco använder följande nyckelfraser: ”Allt kan hända”, ”begränsa rörelsen” och ”lyssna på musiken” - och betonar ofta det mellanliggande landskapet med implodering och explosion.

Mari Carrasco fick sitt genombrott i början av 2010-talet som koreograf med sitt verk BARTOLOMEO vilken turnerade med Riksteatern och framfördes över hundra gånger i Sverige. Hon har därefter gjort verk för bland annat Unga Klara (”Girls will make you blush” (2014), ”Som man sår” (2017) Romeo & Julia (2023), Skånes dansteater (Remind Me I'm Not Dead (2021)och Norrdans ("Black forest" 2018) och etablerat sig som en av landets mest egensinniga och spännande röster. 

Sedan 2016 samarbetar Mari Carrasco med den världsberömda kompositören Mikael Karlsson. Karlsson har skapat musiken till hennes verk: BLACK FOREST, PAPER PLANE, INTERNALLY BLACK, THE HEART och REMIND ME IM NOT DEAD. Tillsammans med Karlssons storslagna och dynamiska musik och Carrascos genomträngande rörelsespråk skapar de föreställningar som får rummet att vibrera och publiken att luta sig framåt.

SPELDATUM: 18-20 april på Dansens Hus Elverket.
.........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi: Mari Carrasco
Scenografi, maskdesign och kostymdesign: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Mira Svanberg
Kompositör: Mikael Karlsson
Dansare: Carla Mardones Ekberg, Jennifer Wallén, Riccardo Zandoná
Artwork och foto: Talia Gallegos Fadda
Med stöd av: Kulturrådet och Region Stockholm.
Samproduktionsstöd: Dansens Hus, Norrlandsoperan och Dansnät Sverige.
Residens: Dansplats Skog, Riksteatern Produktionsresidens Dans 2024.

Mari Carrasco.

Bilder från tidigare verk av Mari Carrasco.

PRESSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se
Mari Carrasco finns tillgänglig på Dansens Hus i Stockholm från nu och fram till premiär 18 april.

OBS. Pressbilder från föreställningen kommer att läggas in i pressrummet i anslutning till premiärdagen. 

TURNÉ
Efter urpremiären går föreställningen på turné med Dansnät Sverige. 
Datum: 24 april: Norrlandsoperan i Umeå. 27 april: Jönköpings teater. 3 maj: Lokstallarna i Karlshamn

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert