2019-02-27 11:30Pressmeddelande

Urpremiär för "I mellan" – en explosiv dancehallföreställning

null

Unruly Gang ger publiken en vibrerande dancehallföreställning om styrka, syskonskap och tillhörighet. Med kärlek, attityd och energi delar dom med sig av kraften i att vara ”a third culture kid” – att ta det bästa av två världar och skapa en tredje. I urpremiären av "I mellan" möter du fem dansare i koreografi av två av landets främsta danechallkoreografer, Imenella Mohamed och Rut Roos.

Efter urpremiären på Dansens Hus går föreställningen ut i landet på en stor Riksteaterturné som bland annat besöker Vara, Hudiksvall, Jokkmokk, Örebro och Motala. Turnén komme kommer ge publik runtom i landet möjlighet att möta en annan typ av dans än vad man kanske tidigare har sett. Dancehall är en experimentell och kreativ dansstil, influerad av många stilar, som växt fram på nattklubbar i Jamaica.

Rut Roos berättar att dancehall har blivit något av en kvinnorörelse på grund av att de flesta utövarna är kvinnor och deras tolkning av kulturen har vuxit fram i ett systerskap.

– Dancehall är speciellt därför att det är en dansstil som tillåter väldigt mycket expressivitet känslomässigt. Det har blivit en populär stil framförallt för unga tjejer, därför att det finns en möjlighet att uttrycka aggressivitet i dansen, något som man som tjej vanligtvis inte får uttrycka. Och då menar jag en positiv aggressivitet, att få ta en tydlig plats i rummet, säger koreograf Rut Roos.

Rut Roos minns när hon själv testade dancehall för första gången.
– Jag kände mig asball. Mitt första möte med dancehall var väldigt aggressivt och tufft. Jag fick vifta med pistolfingrar och som fjortonåring så tror jag att det var väldigt befriande, säger Rut Roos och skrattar.

I mellan handlar om hur man definierar sig själv i ett samhälle som gärna vill identifiera en baserat på hur man ser ut, hur man är eller var man kommer ifrån. Koreografen Imenella Mohamed tog över dansgolven under 2018 med sin debutsingel Chagga. Hon vann nyligen en grammis för årets nykomling och var tidigare år nominerad till framtidens artist på P3 Guld. Tillsammans med den nära kollegan Rut Roos lyfter hon nu styrkan i att vara "third culture kid".

– Att vara third culture kid är att vara allt och inget och allt däremellan! säger Imenella Mohamed, koreograf.

Föreställningen produceras av Riksteatern.
Klicka här för att se hela turnéplanen

Unruly Gang "I mellan"
6 mars 2019, Dansens Hus stora scen

.....................................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Av: Unruly Gang
Koreografi: Imenella Mohamed och Rut Roos
Musik: Rut Roos
Dansare: Rut Roos, Safia Rashid, Nathalie Ifter Salomonsson, Otieno Weber och Felicia Lins de Albuquerque

.....................................................................................................................................................................

PRESS
För pressbiljetter kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus. E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

För intervjuer med gruppen, kontakta Emma Englund, pressansvarig Riksteatern, tel 070-637 5940, e-post: emma.englund@riksteatern.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert