2023-11-02 10:41Pressmeddelande

Urpremiär för helt nytt verk med CCAP

Dansare mot vit bakgrund.Foto: Pavle Heider

Spöklika sömngångerskor möter dig i hyllade koreografen Cristina Capriolis helt nya verk IRRGÅNG. Urpremiär lördag 4 november på Dansens Hus c/o scen Hallen i Farsta.

Det nya verket IRRGÅNG är ett solo för dansaren Louise Dahl. Ljusdesignen är gjord av Thomas Zamolo. Såhär säger koreografen Cristina Caprioli själv om verket: 

Inhägnad mellan osäkra väggar, ger dansaren upp sin närvaro och blir ett spöke. Lös i konturerna färdas hon mellan det som uppfattas verkligt och det som antas vara inbillat. Som om dansandet vore en bild att längta efter och fasa. Opålitliga bilder som förföljer oss, och vi dem. Dansen jag i hemlighet älskar. Tyst, oundviklig, omedelbar.

Meet the artist
Lördag 11 november kl 16:00-18:00 arrangeras Meet the artist med Cristina Caprioli på Elverket, Linnégatan 69. Ett samtal om dans genom dans, text och frågor. Cristina Caprioli leder dig in i hennes labyrint och påstår att den är en passage.

...........................................................................................................................................

SPELDATUM
Urpremiär lördag 4 november. Därefter visas föreställningen 9, 10 och 11 november

...........................................................................................................................................

OM CRISTINA CAPRIOLI

Cristina Caprioli arbetar med samtida dans och koreografi i form av föreställningar, installationer, filmer, publikationer, seminarier, workshops, sociala interaktioner och långsiktiga transdisciplinära forskningsprojekt.

Efter decennier av dansande i Europa och USA bosatte sig Caprioli i Stockholm där hon på 1990-talet grundade den ideella föreningen ccap, som sedan dess är platsen för allt hennes arbete. Genom åren har hon turnerat nationellt och internationellt, undervisat i stor omfattning och koreograferat för institutioner som 59North Dance Company och GöteborgsOperans balettkompani. Mellan 2008 och 2013 var hon professor i koreografi vid Stockholms Konstnärliga Högskola (dåvarande Dans och Cirkushögskolan), och sedan dess är hon involverad i forskarstudier och handleder doktorander. 2022 presenterade hon Once Over Time – en retrospektiv, beställd av och uppförd inom Tanz im August i Berlin, och tjänstgjorde som Mercator-gästprofessor vid Freie Universität i Berlin.

Caprioli har fått flera utmärkelser, bland annat Cullbergpriset (2008) och det prestigefyllda Gannevikstipendiet (2013). 2021 tilldelades hon den kungliga medaljen Illis quorum meruere labores ”för hennes omfattande och betydelsefulla arbete som dansare och koreograf samt framstående insatser inom såväl det svenska som det internationella dansområdet.”

...........................................................................................................................................

RECENSIONSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

PRESSBILDER
Läggs upp i pressrummet på fredag 3 november.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert