2020-10-26 13:36Pressmeddelande

Urpremiär för ett långsamt haveri

Illustration: Tida BradshawIllustration: Tida Bradshaw

2018 träffas den belgiske dansaren/koreografen Pieter Ampe och svenska koreografen/filmaren Gunilla Heilborn av en slump på Island. De har aldrig träffats tidigare, men bestämmer sig för att göra ett projekt tillsammans.

Gunilla har sett ett par av Pieters föreställningar, och gillar en del av det han gör, men inte allt. Deras arbetsmetoder är diametralt olika; Pieter är upptagen av intimitet och sexuell utforskning och använder sitt eget liv, kärlek och kamp som bas för sitt konstnärliga arbete. Gunilla älskar att läsa och har alltid föredragit att använda sig av externa källor som inspiration för sina projekt; hon blir uttråkad av tanken att utgå från sitt privata jag. De tänker att just olikheterna är deras styrka.

Ur Gunillas dagbok:
Dec 2018: Träffar Pieter i Reykjavik. Han berättar senare att han somnade under min föreställning, men drömde att han gillade den. Jag borde ha förstått redan då att detta skulle bli svårt.

Arbetet rullar trevande på i långsamt tempo. Så kommer pandemin och ständigt kullkastade planeringar leder i slutändan till att Pieter Ampe inte kan medverka på scenen. Istället ersätts han av en stand-in - komplett med skägg och passande dansförmågor. Projektet tar en annan riktning och förvandlar Give It Some Time  till Gunillas högst personliga version av ett oavslutat samarbetes långsamma haveri.

Urpremiär: onsdag 28 oktober 2020, Lilla scenen.
Speldatum: 28, 29, 30 och 31 oktober.
....................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Av och med: Pieter Ampe och Gunilla Heilborn
På scen: Gunilla Heilborn samt en stand-in för Pieter Ampe
Kläder och Rum: Katarina Wiklund
Ljusdesign: Johan Sundén
Ljud: Robin Jonsson
Musik: Kim Hiorthøy, Jakob Ampe m fl
Sångcoach: Jakob Ampe
Samproduktion: Norrlandsoperan Umeå
Med stöd av: Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholms Stad, Konstnärsnämnden
Tack till: MDT i Stockholm, CAMPO i Gent och Fabrik Potsdam i Tyskland för residens och annan hjälp.
....................................................................................................................................

OM GUNILLA HEILBORN
Gunilla Heilborn är koreograf och filmskapare baserad i Stockholm. Heilborn har skapat föreställningar och filmer med stor framgång för både vuxna och barn. Hennes unika sätt att kombinera text, rörelse, video och bilder, alltid kryddat med humor, har fångat publikens intresse över hela världen.
Gunilla Heilborns internationella framgång som koreograf kom med verket Potatislandet 2007 och sedan dess har hon skapat flertal verk som presenterats på festivaler som Tanz Im August, Dance Umbrella Festival, Hong Kong Arts Festival, Potsdamer Tanztage och många fler.
Dansens Hus fördjupningssida om Gunilla Heilborn kan du läsa mer om hennes verk här i huset, samt bland annat se några av hennes kortfilmer och höra en poddintervju från podden Isadora.

OM PIETER AMPE
Pieter Ampe växte upp i Gent, Belgien och har studerat dans i Salzburg, i Arnhem och på P.A.R.T.S. i Bryssel. Han blev utvald för stipendieprogrammet danceWEB 2006 och har sedan dess skapat och medverkat i över tiotalet verk. Sedan 2009 är Ampe konstnär på CAMPO, ett konstcentrum och produktionshus i Ghent. Hans koreografiska opus rymmer allt från egna solon till gruppstycken för bland annat norska Carte Blanche och Iceland Dance Company. 
....................................................................................................................................

TURNÉ MED DANSNÄT SVERIGE

Efter premiären på Dansens Hus kommer föreställningen att turnera i landet med Dansnät Sverige. Föreställningen visas på följande orter:
2-3 nov Dansstationen Malmö
5 nov Lokstallarna Karlshamn
21 nov Norrlandsoperan Umeå
24 nov Falkhallen Falkenberg
26 nov Regionteatern Växjö.

....................................................................................................................................

PRESSBILJETTER OCH INTERVJUFÖRFRÅGNINGAR
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se

Föreställningsbilder kommer att läggas upp i pressrummet senast onsdag 28 oktober. 

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.