2023-10-19 09:00Pressmeddelande

Urpremiär av Björn Säfstens nya verk “And so we’re gone”

Dansarna Philip Berlin, Per Andersson, Madeleine Lindh och Jade Stenhuijs. Philip Berlin, Pär Andersson, Madeleine Lindh och Jade Stenhuijs. Foto: Märta Thisner

Snillrik matematik, existentiell marsch och nostalgiska intensiteter sätts i rörelse i koreografen Björn Säfstens nya verk "And so we're gone" . Föreställningen har urpremiär den 26 oktober på Dansens Hus Elverket och spelas även den 27 och 28 oktober. 

Björn Säfsten är tillbaka på Dansens Hus med urpremiär för helt nya verket "And so we're gone". På scen medverkar fyra av Sveriges främsta dansare just nu: Philip Berlin, Madeleine Lindh, Jade Stenius och Pär Andersson. Med förkärlek för den enskilda dansarens individuella uttryck har Björn Säfsten skapat ett verk med utbrott av emotionella, humoristiska och explosiva solon och duetter. Dessa bryter ut ur en gemensam marsch – ett minimalistiskt pågående. 

And so we’re gone bygger dels på upprepade mönster av gående, dels på intensivt flimrande uttryck. På scenen bildas olika mönster, ritualer och vardaglighet där minnesbilder sprängs in. Eller är de fantasier, intensiteter från ett liv levt och ett liv förlorat?

I centrum står relationen mellan tidens oändlighet och vår egen tidsbegränsade dödlighet. Hur stoppas vi av ett minne som plötsligt attackerar oss? Förstår vi tidens orubbliga frammarsch, på riktigt, eller kanske alltid för sent?

- Med “And so we’re gone” vill jag skapa känslan av en plats i livet. Där man står mitt i och blickar framåt och bakåt samtidigt. Minnen, platser, personer och känslor passerar. Det handlar om att kunna släppa, att inte kunna fånga minnena, stunderna. Den känslan är vacker, drabbande och vemodig allt på samma gång, säger Björn Säfsten. 

Dansaren och koreografen Björn Säfsten är ett välkänt ansikte för Dansens Hus publik. Han har visats flera gånger på huset scener och även varit engagerad som  samtalsledare vid eftersnack i samband med gästspel.

SPELDATUM
26-28 oktober 2023 på Dansens Hus Elverket.

MEDVERKANDE
Koreografi: Björn Säfsten
Dansare: Madeleine Lindh, Jade Stenhuijs, Philip Berlin, Pär Andersson
Musik/ljud: Hans Appelqvist
Ljus: Susanne Hedin
Kostym, scenografi: Daniel Åkerström-Steen
Med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad, Konstnärsnämnden

OM BJÖRN SÄFSTEN
Björn Säfsten är dansare och koreograf, ursprungligen från Umeå, baserad i Stockholm. Säfsten intresserar sig för skärningspunkten mellan rörelse och gest. Mellan de meningsbärande och meningsskapande aspekterna av en rörelse och det som utgör en rörelse fysiskt: rörelsens mekanik, dynamik och musikalitet.

Säfstens arbete tar alltid sin utgångspunkt inom koreografiområdet men inkluderar en mängd olika medier som rörelse, text, ljud och sång. Verkens teman avgör de sceniska uttrycken. Till skillnad från i sin tidiga karriär, då han skapade verk utifrån olika filosofiska begrepp, kommer Säfstens aktuella teman ofta från hans egna erfarenheter och ämnen som är relevanta för hans eget liv. Inklusive Lost Night (2020), som handlar om förlust, sorg och lyssnande; I själva verket, skapat tillsammans med Anja Arnquist (2021), en pedagogisk föreställning om danskonsten; och det senaste verket And so we´re gone (2023), som väcker existentiella frågor om livets pågående natur. Säfstens koreografier kännetecknas av den specificitet med vilken dansarna utför koreografin och den intensiva närvaro de befinner sig i. I samverkansskapande prioriteras olika slags närvaroproduktion, vilket Säfsten ständigt prövar nya metoder för. Upprepning är ett återkommande tema och ett intresse i allt han gör – i skapandet av nya fysiska praktiker och som ett dramaturgiskt redskap.

Föreställningarna leker med det förväntade, bygger upp situationer bara för att brytas ner, kommenteras eller förvandlas till något oväntat, ofta skapar det ett sinne för humor med ett underliggande mörker, en form av satir.

PRESSBILJETTER OCH INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

Pressbilder kommer att publiceras i Dansens Hus pressrum på premiärdagen 26 okt. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert