2024-02-27 08:33Pressmeddelande

Urpremiär 7 mars för Gunilla Heilborns "DANTE"

Foto: Märtha ThisnerFoto: Märtha Thisner

Gunilla Heilborns verk har förtrollat publik i Sverige och utomlands i ett pärlband av verk kring de riktigt stora frågeställningarna. Nu tar hon sitt nya verk, DANTE, till Dansens Hus Elverket under tre kvällar (7-9 mars) med sånger, textfragment och sparsmakad dans guidas publiken av tre obeslutsamma vägvisare.

DANTE möts nutid och dåtid i en oupplöslig och egen tid, bebodd av tre förlorade själar, i en konstant dimma av ovisshet röns inga svar, men en mängd frågor som varvar klassisk Heilbornsk humor och allvarsamhet om vartannat. Det barkar inte helt åt helvetet, utan stannar någonstans utanför, där de obeslutsamma befinner sig. Verket tar sin inspiration från en svunnen tid som vissa aldrig önskar skulle ta slut - medeltiden. Arbetet med verket har inkluderat ett besök i Florens, där Gunilla, på jakt efter Dante, gått vilse, inte i en dunkel skog utan bland alla de turister som, liksom hon, släpade sig fram på Florens gator i ett febrilt försök att få kontakt med en annan tid. 

På scen tre knivskarpa rörelse- och textuttolkare. Ludvig Daae och Kristiina Viiala har båda har medverkat i flera av Heilborns verk medan Ida Wigdel medverkar för första gången. Sånger och musik av Kim Hiorthøy, rum och kostym av Katarina Wiklund och ljusdesign av Susanna Hedin. Kom med öppet sinne och lämna med ännu fler frågor! 

Ur föreställningen:
"Vi befinner oss i ett år som är omöjligt att precisera och på en plats vi inte känner till. Såhär i början är slutet lite diffust, men det troligaste är att det vi har att göra med här är någon slags komedi. En komedi börjar, som ni vet, alltid jättedåligt men slutar bra. Det är det som skiljer den från tragedin som kan börja trevligt men som alltid ( utan undantag) slutar i katastrof.”

SPELDATUM: 7-9 mars på Dansens Hus Elverket

MEDVERKANDE
Idé, text och regi: Gunilla Heilborn
På scen: Ludvig Daae, Kristiina Viiala och Ida Wigdel
Musik: Kim Hiorthøy
Sånger: Kim Hiorthøy
Rum och kostym: Katarina Wiklund
Ljusdesign: Susanna Hedin
Produktion: Sara Bergsmark
Samproduktion: Dansens Hus, Norrlandsoperan, Vitlycke Centre for Performing Arts
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Kulturförvaltningen

OM GUNILLA HEILBORN

Gunilla Heilborn (1964) är koreograf och filmskapare, baserad i Stockholm. Hennes verk kännetecknas av en drömsk tillvaro, utsökta och oförväntade textmassor och en mycket speciell dramaturgi. Genom sina verk har hon skapat en egen, unik säregen och helt abstrakt berättarröst om vår samtid där rörelse, text, lek med tidsförskjutningar och en melankolisk humor blandas upp i Heilbornsk signum.

Hon är besatt av research och tillbringar större delen av sin tid med att läsa; om minnestekniker, medeltida städer eller antika orakel. Hon är intresserad av historien och hur den talar till oss, men också av individen kontra kollektivet, storslagna idéer som fallerar och den humor som uppstår av ofullkomlighet och misslyckanden. Tvivel och osäkerhet får ta plats i hennes verk, bredvid tilliten till det egna intressets allmängiltighet i scenform. Genom att kombinera text, rörelse, video och bild skapar Heilborn ett fascinerande och fängslande uttryck – alltid kryddat med humor – som både underhåller och utmanar sin publik. 

Heilborn har rönt stora framgångar inom både scenkonst och film. Hennes konstnärliga karriär tog sin början med studier inom radio och film, samt koreografi vid DOCH i Stockholm och för Anna Halprin vid San Francisco Dancers workshop. Exempel på några av Heilborns mest framstående produktioner är de kritikerhyllade scenkonstverken Potatislandet (2007), This is Not a Love Story (2011), och The Wonderful and The Ordinary (2017), samt (de prisbelönta) filmerna Hur man gör (2007), skapad tillsammans med Mårten Nilsson och Kim Hiorthøy, och This is Alaska (2009) med Mårten Nilsson.

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert