2023-05-02 05:00Pressmeddelande

Urpremiär 4 maj för Cullbergs "Sylph"

Cullberg_SYLPH. Foto_NinaAndersson

Cullberg är tillbaka på Dansens Hus. Nu i samarbete med den isländska koreografen Halla Ólafsdottir. På onsdag 4 maj är det urpremiär för "Sylph"

I sitt första verk för Cullberg utgår Halla Ólafsdóttir från den mytologiska varelsen sylfiden, en luftande och ett eteriskt skogsväsen med kraft att förvandla sig. Med en hatkärlek till den klassiska baletten och en mix av fin- och fulkultur skapar hon ett eget universum för sylfiden.

Sylph leker med exorcism och det ockulta. Grövre, råare, längre och starkare än människor tornar sylfiderna upp sig som en enda röst och en gigantisk kropp. De vandrar ut och in ur en mystisk värld, dansande, viskande, prasslande, knackande och tuggande som varelser eller djur i en skog.

Sylph bygger vidare på baletten Les sylphides av Michel Fokine från 1909 med musik av Chopin. Les Sylphides anses vara den första balett som bygger helt på stämning och dans, utan något egentligt narrativ. Halla arbetar vidare med ett verk byggt på stämningar och olika konstuttryck och undersöker vad som händer koreografiskt när musiken, kostymen, scenografin, ljuset och dansen får lika stora roller.

Sylph är skapat tillsammans med dansarna i Cullberg, kompositören Shida Shahabi, scenografen/ ljusdesignern Chrisander Brun och kostymören Hanna Kisch. 

PRESSVISNING 3 MAJ
Föreställningen kommer pressvisas på onsdag 3 maj kl 19.00.
Anmäl dig till pressvisningen genom att maila till susanne.wibert@dansenshus.se

Halla Olafsdottir..

OM HALLA ÓLAFSDOTTIR
Den isländska konstnären, dansaren och koreografen Halla Ólafsdóttir bor och verkar främst i Stockholm. I sitt arbete strävar hon alltid efter att utöka begreppen dans och koreografi. Här sysslar hon främst med metoder för att omtolka representationsformer som möjliggör en delad upplevelse. Ólafsdóttir skapade ett antal verk och projekt som har setts på festivaler i Sverige, England, Belgien, Frankrike, Tyskland, Wien och USA. Som artist spelade hon senast bl.a. huvudrollen i långfilmen "Under Influence" av Sidney Leoni som hade premiär på Dansens Hus 2015. Hon har också bl.a. arbetat med koreografer som Zoe Poluch, Stina Nyberg, Nadja Hjorton och Amanda Apetrea.
....................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi: Halla Ólafsdóttir
Dansare: Anna Fitoussi, Cecilia Wretemark-Hauck, Eleanor Campbell, Eliott Marmouset, Heather Birley, Johanna Tengan, Katie Jacobson, Mohamed Y. Shika, Noam Segal, Unn Faleide, Vincent Van der Plas
Musik: Shida Shahabi
Ljusdesign & scenografi: Chrisander Brun
Kostymdesign: Hanna Kisch
....................................................................................................................................

RECENSIONSBILDER
Pressbilder från föreställningen kommer att publiceras i vårt pressrum på onsdag 4 maj. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert

Relaterad media