2023-05-05 11:00Pressmeddelande

Urpremiär 11 maj av Andersson Dance "Mössan"

Ansikte i en sprucken spegel.

I "Mössan" tar koreografen Örjan Andersson den österrikiske författaren Thomas Bernhard i handen och leder oss in i en groteskt komisk drömvärld där allt rör sig runt ... ja just Mössan. Urpremiär på Dansens Hus Elverket 11 maj 2023. 

I skymningen hittar en man en mössa på en ödslig landsväg. Han blir besatt av att hitta ägaren. Men det mörknar, både ute och i mannens inre värld. I ett tillstånd av hallucinationer, neuros och dröm reflekterar mannen över sitt tillstånd och var han kan hitta ägaren till mössan. I någon av de fula orterna som vägen förbinder borde han finnas.

Mössan är ett virtuost kraftprov för en skådespelare. Koreografen Örjan Andersson skapar tillsammans med skådespelaren Olof Yassin ett fysisk solo. Här presenteras en både skrämmande och groteskt komisk värld som beskriver människans instängdhet i sitt eget huvud. 

Den österrikiska författaren Thomas Bernhard räknas som en av efterkrigstidens stora europeiska författare. Hans gärning omfattar såväl poesi, noveller som dramatik. Under 1960- 70- och 80-talet nådde han kultstatus genom sin mix av språklig egensinnighet, teman kring social orättvisa, död och mänsklig misär tillsammans med en stor portion kritik mot det österrikiska samhället och dess efterkrigshistoria. 
Han maniska novell "Mössan" från novellsamlingen "Erzählungen" skildrar en absurd resa in i besatthetens värld. 

URPREMIÄR: Torsdag 11 maj 2023 på Dansens Hus Elverket. 
Spelas också 12 och 13 maj. 

Dansaren Olof Yassin.

MEDVERKANDE
Koreografi/regi: Örjan Andersson
På scenen: Olof Yassin
Scenografi/ Kostymdesign: Julia Benon
Text: Thomas Bernhard
Översättning: Magnus Lindman
Musik/Ljudverk/Arrangemang: Franz Edvard Cedrins
Foto: Jim De Block
Produktion: Ina Sletsjøe/ Andersson Dance
Samproduktion: Andersson Dance, Regionteater Blekinge Kronoberg
Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm
.......................................................................................................................................

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

Pressbilder kommer att publiceras dagen innan premiär i vårt pressrum. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert