2021-08-30 09:42Pressmeddelande

Unik rörelse genom Stockholms innerstad

Följ med på en unik rörelse genom Stockholms innerstad. Den 4 september är det dags för performanceverket COMMUNAL ROPE, iscensatt av konstnärsduon QUARTO

Under sex timmar kommer en grupp bestående av 20 dansare långsamt vandra genom Stockholms gator med ett kilometerlångt svart rep. Starten är vid Welds lokaler vid Odenplan. Vandringen går vidare via Dansens Hus vid Norra Bantorget och avslutas vid MDT på Skeppsholmen. Verket livestreamas samtidigt via sociala medier.

Koreografi uppstår i mötet mellan repet och människan. Kan vi tillsammans bilda en stark gemenskap som samtidigt ger oss utrymme att lösa upp personliga och kollektiva knutar? Vandra med och upplev hur vi kan röra oss i staden på ett annat sätt!
Den svensk-brasilianska duon QUARTO (Anna Mesquita och Leandro Zappala) har sedan 2011 utforskat relationerna mellan rep och koreografi med verk som Beauty of Accident (2012), Durational Rope (2014) Knot Body (2016), ropeSpace (2018), THISENTANGLEMENT (2017). För detta arbete tilldelades de 2018 Birgit Cullberg-stipendiet, svensk danskonsts mest prestigefulla utmärkelse. Med verket COMMUNAL ROPE knyter QUARTO nu ihop det tioåriga arbetet. Repet släpps fritt, för att låta sig dras och sträckas ut och färdas genom stadslandskapet.

COMMUNAL ROPE är ett verk om intimitet, lyhördhet, utsatthet, mellanmänskliga relationer, makt och kropp. I COMMUNAL ROPE vill Anna Mesquita och Leandro Zappala bland annat närma sig frågan hur vi skapar en gemensam zon inuti vilken vi kan ge oss själva tillräckligt med utrymme för att bevara den personliga sfären och ändå vara tillsammans?

COMMUNAL ROPE är också ett möte med staden. Eftersom arbetet med COMMUNAL ROPE påbörjades under pandemin framstod frågor som rörde gruppen och våra gemensamma utrymmen som mer aktuella än någonsin. COMMUNAL ROPE undersöker både hur vi förhåller oss till varandra i en grupp och hur vi förhåller oss till staden, det allmänna utrymmet som vi delar med så många andra, varje dag. Temat gemenskap manifesterar sig också i samarbetet mellan tre av Stockholms scener för samtida dans; Weld, MDT och Dansens Hus, som för första gången delar ett verk som sträcker sig mellan och knyter ihop de olika organisationerna.

I COMMUNAL ROPE samarbetar QUARTO med kandidatstudenter i Dans år 2 vid Stockholms konstnärliga högskola, samt en grupp yrkesverksamma dansare.

När: 4 september kl 13-19.
Var: Verket utgår från Welds lokaler på Norrtullsgatan 7, via Dansens Hus vid Norra Bantorget till MDT på Skeppsholmen. Du väljer hur länge du vill följa med. Publikvärdar finns med under hela vandringen för att hjälpa till och informera om verket
Att delta: Det kostar inget att följa med på vandringen och du behöver inte förboka!
Livestreaming: Vandringen livestreamas och kan följas i realtid online eller via sociala medier. Klicka här för länk

MEDVERKANDE
Koreografi och koncept:
Anna Mesquita, Leandro Zappala
Dramaturgi: Igor Dobričić
Bildkonstnär: Pol Matthé
Video: Lumination of Sweden & Mila Ercoli
Production: QUARTO & Nordberg Movement
Koordinator: Nina Overli
Medverkande: Irma von Platen, Bartira Fortes, Leah Landau, Robin Dingemans, Mariana Costa, Linn Ragnarsson, Viktoria Andersson, Britta Kiessling, Stella Kruusamägi, Dafne Giannikopoulou, Emma Kerttula, Laura Linna, David Anstey, Bartek Mikula, Mira Jochimsen, Roula Argiri Samiotaki, Joanna Kerkelä, Philippa Tsai
Samproduktion: Weld, MDT & Dansens Hus Stockholm. I samarbete med
Stockholms konstnärliga högskola. Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad & Region Stockholm.

OM QUARTO
Konstnärsduon QUARTO grundades 2003 av Anna Mesquita och Leandro Zappala. De bor och arbetar mittemellan två mycket skilda kulturer – Brasilien och Sverige. QUARTO ägnar sig åt en långvarig forskning tillsammans med konstnärer och forskare inom interdisciplinär konst, som involverar både teori och praktik. Engagerade i filosofiska frågor om maktrelationer och kroppens gränser, försöker de skapa tankar och subjektivitet genom en radikal, visuell och fysisk upplevelse.

PRESSKONTAKT: 
Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se, +46 (0)733-12 14 93
Magnus Nordberg, magnus@nordbergmovement.se. +46 (0)70-450 70 60


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.