2023-03-10 12:50Pressmeddelande

Unik danskonsert med VAZ och Matilda Fleberg

Zirkonen är en unik fusion mellan dansföreställning och konsert skapad av kompositörsduon VAZ och koreografen Matilda Fleberg. Urpremiär 16 mars på Dansens Hus Elverket.

I detta nyskrivna verk förenas de två konstformerna dans och konsert i en episk skapelseberättelse med fyra dansare och fyra musiker som tillsammans med VAZ framför musiken live på scen.

- Nyckelelementen för dansuttrycken i Zirkonen är hypnotiska rörelser, symmetri, samhörighet och synkronicitet - allt enat i ett sprakande universum. De fyra dansarna och de fyra musikerna agerar tillsammans i en episk skapelseberättelse där vi utforskar det mänskliga och icke-mänskliga, inom Zirkonens fantasifulla värld, säger koreografen  Matilda Fleberg. 

Systrarna Jenny och Cecilia Vaz har tidigare samarbetat med Matilda Fleberg, men i Zirkonen tar de samarbetet ett steg vidare och ställer sig sida vid sida på scenen med dansarna. 
- Vi hade en väldigt tydlig vision för musiken till den här föreställningen - vi har blandat influenser från elektronisk musik, afrobeat och olika konstmusikgenres och skapat ett eget musikaliskt universum, säger VAZ.
- Vi kallar det Afro-Nordisk futurism, en slags sammansmältning av våra musikaliska fantasier och referenser, där nordisk mytologi möter tropiska vulkanstränder och framtidsvisioner i en helt ny form.
 
..............................................................................................................................

SPELDATUM
16-18 mars samt 20-21 april 2023
Scen: Dansens Hus Elverket.
..............................................................................................................................

MER OM VAZ
Producent- och musikduon Cecilia och Jenny Vaz, från Lilla Edet utanför Göteborg har under det senaste decenniet skaffat sig en bred plattform inom svensk musikliv. Sedan deras debutsingel "Miss Frost" 2012 har systrarna hunnit släppa massor av musik - både singlar och album, nominerats till Grammisar, producerat åt andra artister, agerat förband och amerikanska Angel Haze och dessutom gjort den officiella låten till H&M & Balmains gloabala klädkampanj. Sedan 2016 har VAZ ett eget skivbolag Kinship Music. Duon har också grundat nätverket Studio XX - ett nätverk för kvinnliga kreatörer där bland annat Linnea Henriksson, Agnes, Tove Styrke och Jenny Wilson medverkat. 2019 fick duon också det prestigefyllda uppdraget som kapellmästare och husband i SVT:s program “På Spåret”

MER OM MATILDA FLEBERG
Matilda Fleberg är en svensk koreograf (f 1993) som kännetecknas för sina verk där uttrycksfulla individer rör sig i symbios och formar en hypnotisk helhet av slående symmetri, detaljrik precision och dynamisk rytmik. 
Hon har jobbat både i Sverige och internationellt och på hennes meritlista står allt från koreografi i kampanjer för Dior och Fashion Week till koreografi i TV-produktioner som The Voice och Eurovision till uppdrag åt artister för musikvideor, turneér och framträdandanden, såsom t ex Zara Larsson. 
Under 2021 startade hon sitt egna danskompani ”Fleco Dance Company” med ett globalt perspektiv som utgångspunkt där hon lägger stor vikt på gränsöverskridande samarbeten med kreatörer från konstområden som film/foto/musik/set design. Hennes första projekt för kompaniet, kortfilmen ”Fleco Project 001”, fick stor slagkraft internationellt och uppmärksammades bland annat av MTV Post, NY Feature & LAFeature. 
.............................................................................................................................

PRESSBILJETTER & INTERVJUER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert