2020-02-05 10:16Pressmeddelande

Teresia Björk och Matti Bye undersöker den goda människan

Koreografen och dansaren Teresia Björk och musikern/kompositören Matti Bye.
Foto: Magnus SkoglöfKoreografen och dansaren Teresia Björk och musikern/kompositören Matti Bye. Foto: Magnus Skoglöf

Vem är en god människa? Dansaren och koreografen Teresia Björk och musikern/kompositören Matti Bye presenterar "Inre Rum" – en föreställning som bygger på research i ämnet godhet och de frågeställningar temat väcker. Urpremiär 12 februari 2020 på Dansens Hus Lilla scen. 

De är två välkända veteraner. Improvisation är ett av fundamenten för dem båda – tätt sammansvetsat med satt koreografiskt och musikaliskt material. Varje föreställning blir unik och helt förgänglig. En fri lek styrd av impulser och mod men även tydliga val. Musiken stram, enkel, ibland romantisk – vävs ihop med koreografi. De följs åt, skiljs och möts igen.

Teresias och Mattis nära, avskalade och lyhörda samarbete på scen blir en tolkning av ämnet och möjlighet till reflektioner och frågor.

I ”Inre rum” samarbetar Teresia och Matti med författarinnan Maria Küchen, scenografen Sara Selander och fotografen Magnus Skoglöf.

”Varje människa är ett kalejdoskop vars rörelser får de ljusa och mörka skärvorna i hennes inre att skapa ständigt föränderliga mönster. Ont och gott rör sig i oss alla, betingar oss. Ibland bryter ett ljus igenom, en värme.
Varje mänskligt sammanhang är ett kalejdoskop där ljusa och mörka
människoskärvor skapar ständigt föränderliga mönster. Varje mänskligt
sammanhang är en rörelse. De inre rummen och de yttre betingar varandra,
förändrar varandra. Ljuset som bryter igenom. Värmen. Att fånga den rörelsen. Ett spår av den”.
Maria Küchen

Föreställningen visas 12-13 februari 2020 på Dansens Hus lilla scen.
.........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreograf: Teresia Björk
Dansare: Teresia Björk
Musik av och med: Matti Bye
Text: Maria Küchen
Scenograf: Sara Selander
Kostym: Teresia Björk
Ljus: Sofia Linde

För intervjuförfrågningar och pressbiljetter kontakta susanne.wibert@dansenshus.se


Filmare: Magnus Skoglöf

 

OM TERESIA BJÖRK

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen.
     Teresia Björk är från Stockholm och utbildad på bland annat Kungliga Svenska Balettskolan, Balettakademien och DOCH.
     Teresia Björk: har precis avslutat sju-årigt arbete med en trilogi om konstnärinnan Siri Derkert som resulterat i tre sceniska verk samt en film och bok. Den första delen i trilogin, "Without name", hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen "Vi–We–Nous", på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick "Vi–We–Nous" svensk premiär på Dansmuseet Den tredje och sista delen "Etsningar" hade premiär 2017.
Under 2019 arbetar Teresia som koreografisk handledare på yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm.
www.teresiabjork.com

.........................................................................................................................................

OM MATTI BYE

Matti Bye (Född 1966) började sin karriär för 25 år sedan med att komponera och
ge konserter till stumfilm. Han räknas till en av de mest erfarna och personliga
tolkare av stumfilm i världen.
Vid sidan om hans filmmusikaliska gärning pågår också utgivande av skivproduktioner med hans piano och ensemblemusik samt konserter som solo pianist. Han är också delaktig i många olika improvisationsensembler, som till exempel ett duo-projekt med Laura Naukkarinen.
     Matti Bye har mottagit flera priser såsom tre nomineringar och vinnare av två Guldbaggar för hans musik till filmerna ”Faro” och Jan Troells film: ”Maria Larsson ś Eviga Ögonblick” dessutom vinnare av det Nordiska filmpriset Harpa.
     Samma år tilldelades han också Mårbackapriset med motiveringen: ”Med
ny musik till stumfilmsklassiker som Herr Arnes penningar, Körkarlen och Gösta
Berlings saga har han gett ett andra liv åt Selma Lagerlöfs berömda berättelser. ”
     Andra filmer Bye komponerat musik till är t.ex "One Last Deal" i regi av Klaus Härö,
Stig Björkmans dokumentärer om Ingmar Bergman ”Bilder från en lekstuga” och
”Filmen var min älskarinna” och ”Allvarsamma leken” i regi av Pernilla August.

Han är också en flitigt anlitad kompositör på olika teaterinstitutioner såsom Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Galeasen m.fl. Senaste produktionerna på Dramaten var ”Förlovningen” regi Ellen Lamm, ”Den Girige” i regi av Gösta Ekman och ”Det Blåser på Månen” i regi av Ellen Lamm.

Matti Bye är turnerande som solopianist med sina pianoskivor som t.ex ”This Forgotten Land” och ”Bethanien” som blev Grammisnominerad 2014 i kategorin klassisk och inbjuden med sina ensembler till olika musik och filmfestivaler runt om i världen.

Under vintern 2019-2020 är Matti Bye aktuell med musik till Ellen Lamms uppsättning av ”MAJ” på Dramaten. Han är också albumaktuell med bandet Mambo Noir Trio.
www.mattibye.com


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert