2021-10-18 05:00Pressmeddelande

Sverigedebut för Anouk van Dijk

Äntligen kommer den internationellt välrenommerade koreografen Anouk van Dijk till Sverige och Dansens hus! För första gången någonsin ska ett verk av van Dijk visas på en svensk scen. 21-22 oktober gästar "Common ground"  Dansens Hus scen Elverket.

Hon har utvcecklat en helt egen rörelsemetod som används över hela världen. Lett ett av Australiens mest progressiva kompanier. Och i sitt hemland Holland är koreografen Anouk van Dijk sedan länge ett välkänt namn. 2012 tilldelades hon Guldsvanen, Nederländernas mest prestigefyllda dansutmärkelse, som ett erkännande för hennes bidrag till dans i hemlandet. Ändå har hon aldrig visats i Sverige. Förrän nu.
Teaterchef Johannes Öhman lärde känns Anouk van Dijk när de samarbetade 2019  i Berlin.
- Det är spännande med en koreograf som utvecklat en helt egen danspraktik och som under många år har kunnat fortsätta att arbeta med den i ett kompani. Det känns också väldigt roligt att få introducera henne till Dansens Hus publik för första gången, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus. 

Anouk van Dijk är utbildad vid Rotterdam Dance Academy. Efter tio år som dansare i olika kompanier i Holland började hon i mitten av 1990-talet att göra sin egna verk. 2012 flyttade hon "down under" och blev konstnärlig ledare för det nyskapande australiensiska kompaniet Chunky Move, där hon stannade till 2018. 
Under sina år som dansare och koreograf har Anouk van Dijk utvecklat rörelsemetoden Countertechnique - en teknik som blivit känd över hela världen.

Föreställningen Common Ground från 2018 var den sista koreografi hon skapade för kompaniet Chunky Move. Verket kretsar kring två dansare som tillsammans utforskar den maktbalans som utgör allt mänskligt samspel. Verket dansas av två av Australiens ledande dansare Tara Jade Samaya och Javier Monzón Garcíaaul. Vi möter dom i ett intrikat möte; likt ett parti schack, där varje drag, varje rörelse grundar sig i makt, kontrast och antites, men också överraskande motdrag och strategisk förlust. "Common ground" är en resa in i den värld vi skapar runt oss, de relationer vi bygger med varandra och var vi kan hitta en gemensam grund att stå på tillsammans. 

Senare i höst är Anouk van Dijk återigen Sverigeaktuellt då hon den 4 december har  urpremiär på verket  "Out of the blue" på Malmö Opera - ett samarbete mellan Skånes Dansteater, Malmö Operaorkester och Malmö Operas barnkör. 

SPELDATUM
Torsdag 21 oktober kl 19.00
Fredag 22 oktober kl 19.00

MEDVERKANDE
Koncept, koreografi, regi: Anouk van Dijk
Skapad för och med: Tara Jade Samaya & Richard Cilli
På scen: Tara Jade Samaya, Javier Monzón García
Komposition, ljuddesign: Jethro Woodward
Ytterligare musik: Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach
Scenografi, kostymdesign: Marg Horwell
Ljusdesign: Paul Jackson
Dramaturgi: Advice Jerry Remkes
Skapat och producerat av: Chunky Move
Turnéproducent 2021: Alles voor de Kunsten
Foto: Jeff Busby (studiobilder) och Pippa Samaya (föreställningsbilder)
Med stöd av: Chunky Move stöds av Creative Victoria och Australia Council for the Arts

Länk till Anouks van Dijks egen hemsida
 
INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Anouk van Dijk kommer att finnas på plats i Stockholm under föreställningsdagarna.
För intervjuer eller recensionsbiljetter kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. I våra studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert