2020-05-26 07:00Pressmeddelande

Sverigebaserad höst med ny chef, nytt scenformat och urpremiärer.

Det blir en ovanlig höst i år. Så vi tänkte, låt den vara annorlunda. Nu tar Dansens Hus sats mot en Sverigebaserad danshöst där vi ska göra allt vi kan för att presentera så mycket livedans det bara går på våra scener.

Den 1 mars 2020 klev Johannes Öhman in över tröskeln till Dansens Hus som ny konstnärlig ledare. Det blev en start han aldrig, i sin vildaste fantasi, hade kunnat drömma om.
- För mig och för många är den tid vi lever i nu väldigt märklig. Hösten på Dansens Hus kommer inte se ut som någon annan höst. Och därför har jag bestämt: nu gör vi den annorlunda. Vi testar och leker med våra scenutrymmen och lokaler, och redan nu under våren öppnar vi upp huset, i än högre grad, för fältets utövare, säger Johannes Öhman.

Nya omständigheter har gjort att teatern har fått tänka om och tänja på gränserna för vad huset är och kan göra. Att kunna visa dans live på scenen och skapa ett verkligt möte med publiken har varit utgångspunkten i programläggningen.
- Den drivande motorn i mig under den här tiden har varit att vi ska fortsätta att sätta saker på scenen, även om det kanske blir helt exklusivt för bara 50 personer, säger Johannes Öhman.

Fokus ligger på Sverigebaserade koreografer och dansare. Många av dom kommer att göra helt nya verk som har urpremiär på våra scener i höst. Det blir etablerade, såväl som relativt färska koreografer. Programmet är dock ännu långt ifrån klart och fler namn kommer att släppas under våren och sommaren. 

För att ha möjlighet att utnyttja husets två scenrum på bästa sätt kommer det stora scenrummet under starten av säsongen att fungera mer som en liten scen. Vi bygger en ny scen, och nya publikplatser, uppe på det stora scengolvet. Där skapas ett rum där koreograferna kan leka med format, yta och grepp, och där vi låter en exklusiv, mindre skara publik få uppleva dans. Programmet för den nya ”scen-på-scen”-formatet kommer att presenteras under juni.   
 
Vid sidan av programläggningen har vi också redan nu, under våren och försommaren, lagt om vår verksamhet. Vi öppnar upp husets studios så mycket det bara går för att konstnärer ska ha en möjlighet att verka även under de förutsättningar som råder. I samarbete med Danscentrum Stockholm erbjuder vi också arvoderade sommarresidens där Stockholmsbaserade dansare och koreografer får möjlighet till studiotid.

Imorgon tisdag 26 maj släpps biljetter till några utvalda delar av höstens program.
Fler programpunkter kommer att släppas under våren/sommaren i takt med att programmet får sin slutgiltiga form.

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer släpper vi endast 50 biljetter till varje föreställningsdatum. Platserna kommer att spridas ut i vår salong för att garantera att publiken sitter avskilt från varandra.

>> Klicka här för att se de programpunkter som just nu är klara

INTERVJUFÖRFRÅGNINGAR
För intervjuer med Johannes Öhman, kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se, 0733-12 14 93.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert