2022-05-17 13:11Pressmeddelande

Stockholmspremiär Jefta van Dinther och Cullbergs "On Earth I´m Done: Islands"

Cullberg och Jefta van Dinthers "Islands". Foto: Ninja Hanna.Cullberg och Jefta van Dinthers "Islands". Foto: Ninja Hanna.

2021 hade Jefta van Dinther och Cullbergs första del i diptyken ”On earth I´m done” - "Mountains" urpremiär på Dansens Hus stora scen. Nu visar vi den efterlängtade del två: "Islands". Speldatum: 18-21 maj på Dansens Hus scen Elverket. 

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad
, säger koreografen Jefta van Dinther.

Verket hade världspremiär förra veckan, 11 maj, på NorrlandsOperan. Nu kommer den till Stockholm och Elverket för fyra föreställningskvällar. 

Jefta van Dinther är en av de senaste årens mest uppmärksammade svenska koreografer och dansare. Han är född 1980 och verksam i Stockholm och Berlin. Jefta van Dinther har hyllats för sina föreställningar och tilldelats såväl Birgit Cullberg-stipendiet (2012) som Svenska Teaterkritikers danspris 2013. Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Tillsammans med Cullberg har han tidigare gjort den omtalade ”Plateau Effect” (2013) och ”Protagonist” som hade urpremiär 2016. Båda har tidigare visats på Dansens Hus. 2017 visade han också det egna verket ”Dark Field Analysis” på Dansens Hus lilla scen. 

MEDVERKANDE:
Koreografi: Jefta van Dinther
Dans: 13 dansare från Cullberg
Ljuddesign: David Kiers
Kostym/scenbild: Christina Nyffeler
Ljusdesign: Jonatan Winbo

INTERVJUER OCH PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.

Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert