2021-10-01 05:05Pressmeddelande

Sonya Lindfors afrofuturistiska framtid

Foto: Uwa Iduozee
På bilden: Sonya Lindfors och Pauliina SjöbergFoto: Uwa Iduozee På bilden: Sonya Lindfors och Pauliina Sjöberg

”Cosmic latte” är en term som rymdforskare använder för att beskriva den vanligaste färgen i universum. I Helsingforsbaserade koreografen Sonya Lindfors föreställning med samma namn, använder hon begreppet för att definiera och studera den svarta identiteten och fantisera kring dess framtid. Föreställningen visas den 6-7 oktober 2021 på Dansens Hus scen Elverket. 

Sonya Lindfors tar dig med till ett afrofuturistiskt* landskap år 3021 där svart och vit inte längre är motsatser. En plats där världen saknar kategoriseringar och definitioner. En föreställning med afrofuturism, samtida konst, västafrikansk kosmologi, Sun Ra och Bach i samexistens.

”Cosmic latte” är tredje, och sista, delen i en triologi som Lindfors inledde redan 2013 med föreställningen ”Noir”. Del två, ”Noble Savage” hade premiär 2016.

It is the year 2021.
A brown artist is sitting on a brown stage.
A brown artist is sitting on a brown stage dreaming of a future still unimaginable.

It is the year 3021.
A brown artist is sitting on a brown stage.
A brown artist is sitting on a brown stage. It no longer means anything but still feels like something.


I samband med föreställningen 7 oktober bjuder Sonya Lindfors och dansaren/koreografen Bambam Frost in till ett samtal kring temat "Speculative stages, decolonial dreams". Efteråt väntar bar och DJ Cheza i foajén. Läs mer

* Afrofuturism, ett begrepp lanserat av Mark Dery år 1993, erbjuder en ram för radikala framtidsdrömmar om en tid då alla får vara med. Termen användes först i en sci-fi-kontext och är en filosofi som omdefinierar svart identitet och drömmer om en värld där frihet, jämlikhet, historia, nutid och framtid blir ett nytt landskap utan gränser och begränsningar. 
..............................................................................................................................

OM SONYA LINDFORS
Sonya Lindfors är grundare och konstnärlig ledare för UrbanApa, en plattform för feministiska, interdisciplinära konstnärliga projekt. UrbanApa faciliterar workshops, festivalen, konstnärliga lab, publikationer och mentorskap.

Hennes verk har visats på, och fått stöd av bland annat Beursschouwburg, Bora Bora, Århus, Zodiak – Centre for New Dance, Jojo- Oulu center for dance, Cyprus Dance Festival, Fullmoon Dance Festival, Tampere Theater Festival med flera.
..............................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi, regi, koncept:
Sonya Lindfors
På scen: Deogracias Masomi, Ima Iduozee, Pauliina Sjöberg, Esete Sutinen och Sonya Lindfors
Ljusdesign: Erno Aaltonen
Ljuddesign: Jussi Matikainen
Kostymdesign: Sanna Levo, Pauliina Sjöberg
Text: Arbetsgruppen
Koreografiassistenter: Esete Sutinen, Pauliina Sjöberg
Musik: Sam Cooke: A Change Is Gonna Come
Sun Ra: Door of the Cosmos
Sun Ra and His Arkestra: Sun Song
Johann Sebastian Bach: Musical Offering, BWV 1079: Canones diversi: Canon 5 a 2 (per Tonos)
Produktion: Zodiak – center for new dance, Sonya Lindfors, UrbanApa
Residens: BoraBora, Århus; Schwankhalle, Bremen
Foto föreställningsbilder: Uwa Iduozee 
..............................................................................................................................

INTERVJUER/PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationsansvarig Dansens Hus: susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert