2017-09-19 11:23Pressmeddelande

Slagsmål och hästkadaver i tumultartad dansföreställning

null

Säsongen är igång med fullt tryck och förhandsintresset för franska Chute Libres Våroffer i hiphopstil är enormt. Tätt följt den 26-27 september gästas vi av ännu ett uppmärksammat kompani, det framstående belgiska Les Ballets C de la B som med sitt tumultartade verk Nicht schlafen kräver sjukvårdspersonal på plats under föreställning. För det blir riktiga slagsmål på scen.

Franska Chute Libre gör Sverigedebut 21-22 september med sin urbana tolkning av Stravinkijs Våroffer. Trycket på biljetterna ökar för varje dag och vi väntar två utsålda föreställningar. 

Redan 26-27 september intas vår scen av en föreställning med ett helt annat tonfall och tema. Alain Platels belgiska kompani Les ballets C de la B är tillbaka på Dansens Hus med det mörkt dystopiska Nicht schlafen. Nio dansare och en samling hästkadaver i ett verk inspirerat av Gustav Mahlers musik och den tid han levde i början av förra seklet; ett Europa fyllt av oro, förföljelse och nationalism – inte helt olikt dagens samhälle.

Kompositören Steven Prengels har skapat ett suggestivt ljudlandskap fyllt av afrikanska sånger, kobjällror och ljud av sovande djur; som tillsammans med scenografen Berlinde De Bruyckeres hög av döda hästar skapar en brutal värld där kroppar kolliderar, slås samman, dras ut. Det blir dans på liv och död. 

Les ballets C de la B är ett av Europas mest inflytelserika kompanier. Senast de gästade Dansens Hus var hösten 2016 då den energiskt smittande Badke tog sig hela vägen från scenen ut i vår foajé. 

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert