2023-11-17 08:00Pressmeddelande

Samtidskonst + samtidsdans blir ett! Dansens Hus inleder samarbete med Accelerator.

Foto: Salomon Leonard Poutsma.Nikima Jagudajevs "Basically". Foto: Salomon Leonard Poutsma.

Dansens Hus har glädjen att presentera ännu en samarbetspartner under tiden vårt stora teaterhus på Norra Bantorget renoveras. I vår startar vi ett långsiktigt samarbete med konsthallen ACCELERATOR. Först ut är konstnären Nikima Jagudajev som under perioden 9 mars- 16 juni 2024 visar sitt verk Basically

– Under Dansens Hus c/o-period 2024 fortsätter våra samarbeten med nya spelplatser i Stockholm. Tillsammans med Accelerator är det mycket inspirerade att äntligen inleda ännu ett nytt spännande partnerskap där den samtida dansen och samtida konsten kan mötas – konstformer med starka beröringspunkter. Det kommer bli fantastiskt kul att få lära känna varandras verksamheter, säger Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus. 

Accelerator är en konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. Accelerator producerar utställningar med internationell och svensk samtidskonst. 

–  Vi på Accelerator är experter på samtidskonst och Dansens Hus på samtidsdans, så samarbetet i vår känns otroligt spännande. Tillsammans blir det 1+1=3. Lek, experimenterande och dans står i centrum i det levande verk vi presenterar, säger Richard Julin, konstnärlig ledare för Accelerator.

Nikima Jagudajev (1990) är en österrikisk/uzbekisk konstnär och koreograf född i USA. Jagudajev arbetar gränsöverskridande i sina konstnärliga uttryck. Basically är ett pågående live-projekt där utställningen är en hybrid produktionsplats, residensstudio, skolgård; en kontext att öva och uppträda inom. Nikima Jagudajev kallar sin samarbetsorienterade praktik för ”re-schooling” – en rekonstruktion av skolrasten och det kollektiva lärandet som kan uppstå i mellanrummen.

Performanceverket Basically öppnar den 9 mars 2024 och visas på Accelerator fram till och med 16 juni 2024. Accelerator har fri entré. 


Verket presenteras i samarbete med Dansens Hus och Accelerator.

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert