2023-04-19 05:55Pressmeddelande

Rosas tillbaka på Dansens Hus med "Creation 23"

Målning av en man som långsamt faller framåt med armarna usträckta åt sidorna.

Det legendariska kompaniet Rosas med Anna Teresa De Keersmaeker i spetsen, är tillbaka på Dansens Hus scen. 30-31 augusti 2023 visas kompaniets absolut senaste verk "Creation 23" på Dansens Hus Elverket. 

"Creation 23" har världspremiär den 31 maj på Théâtre National Wallonie-Bruxelles i Bryssel och redan i augusti kommer föreställningen till Stockholm.

I "Creation 23" har De Keersmaeker gått tillbaka till dansens och den västerländska musikens rötter. Verket är en slags promenad, ackompanjerad av blues och geometriska formationer.  

Redan i hennes allra tidigaste verk har promenaden - "att gå" - fascinerat henne. En rörelse så vardagligt, banal och enkel att vi slutat tänka på att den sker. Vi vandrar genom vår inre världs landskap, passerar minnen och upplevda känslor, men formar också nya tankar och ett nytt medvetande. Vare sig vi vandrar ensamma eller i större grupp skapar stegen och framåtrörelsen en betydelse och en innebörd som mejslas fram i verket. Hur går en enkel promenad till att bli en politisk marsch?

Även när det gäller musiken ger sig De Keersmaeker ut på en resa mot en startpunkt som i själva verket är en skärningspunkt: popmusikens rötter, bluesen mellan dur och moll, sorg och glädje. Utgångspunkten för föreställningen är låten Walking Blues av den legendariske bluesartisten Robert Johnson – även om resan också leder tillbaka till Der Wanderer av Schubert. 

Meskerem Mees, flamländsk singer songwriter med etiopiska rötter, har specialkomponerat en serie variationer, permutationer och andra anpassningar av "walking songs", tillsammans med Jean-Marie Aerts, gitarrist i det legendariska belgiska rockbandet TC Matic, vars musik innehöll flera stilar: new wave, blues, funk, hårdrock.

Biljetter till föreställningarna släpps idag onsdag 19 april kl 09.00. 

Jean-Marie Aerts, Anne Teresa De Keersmaeker och Meskerem Mees.

Jean-Marie Aerts, Anne Teresa De Keersmaeker och Meskerem Mees.

MEDVERKANDE
Koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker
Skapad tillsammans med och dansad av: Abigail Aleksander, Jean Pierre Buré, Lav Crnčević, José Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Carlos Garbin, Nina Godderis, Solal Mariotte, Meskerem Mees, Mariana Miranda, Ariadna Navarrete Valverde, Cintia Sebők, Jacob Storer
Musik: Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin
Musiken framförs av: Meskerem Mees, Carlos Garbin
Text & Lyrik: Meskerem Mees, Wannes Gyselinck
Dramaturg: Wannes Gyselinck
Scenografi: Michel François
Kostym: Aouatif Boulaich
Rehearsal directors: Cynthia Loemij, Clinton Stringer
Produktion: Rosas
Samproduktion: Concertgebouw Brugge (Bruges), De Munt / La Monnaie (Brussels), Dance Reflections by Van Cleef & Arpels, Internationaal Theater Amsterdam, Le théâtre Garonne (Toulouse), FONDOC


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert