2024-02-14 06:45Pressmeddelande

Remix, rephrase, reunion - med Rasmus Ölme & Co

Foto: Thomas Zamolo.Foto: Thomas Zamolo.

Rasmus Ölme återvänder till scenen. Han gör det genom att samla gruppen han gjorde sitt debutverk med: dansaren Dan Johansson, musikern Jean-Louis Huhta och han själv. "Det är ingen idé"  är en balansakt mellan komposition och improvisation med siktet inställt på absolut tonträff. Urpremiär: 22 februari 2024 på Dansens Hus Elverket.

Efter sin karriär som dansare grundade Rasmus gruppen REFUG och producerade under 00-talet ett flertal verk som turnerade Europa. 2014 flyttade han sin bas från Bryssel till Stockholm för att doktorera i koreografi – något han blev den första i Sverige att göra. Därefter har han fortsatt sin konstnärliga forskning som professor vid Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn. 

Nu återvänder Rasmus till scenen igen och gör det genom att samla gruppen han gjorde sitt debutverk This is not a test med. När This is not a test hade premiär 2001 beskrevs den som ”drivande” och ”Uppsättningen är grabbigt lekfull som en Vandekeybus och kraftfull som en tidig Kvarnström” i DN.

I Det är ingen idé ställer sig Rasmus frågan: Hur talar materialet till oss idag? Vad är relevant att återbesöka och vilket uttryck vill vi ge det efter dryga 20 år av professionell verksamhet? Även när det är samma konstellation som genomför projektet så blir det inte en representation över tiden som var eller har gått.

Det ligger i projektets natur att det blir en tillbakablick i teamets konstnärliga historia, men det är inte den personliga vinkeln som är viktig. Materialet kommer att lösgöras från sin tidigare form och ges en ny, utifrån där de deltagande individerna befinner sig idag.

SPELDATUM: 22-24 februari 2024 på Dansens Hus Elverket

Rasmus Ölme
Efter sin karriär som dansare grundade Rasmus gruppen REFUG och producerade under 00-talet ett flertal verk som turnerade Europa. Genom ett samarbete mellan Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms Konstnärliga Högskola flyttade han 2014 sin bas från Bryssel till Stockholm för att doktorera i koreografi – något han blev den första i Sverige att göra. Därefter har han fortsatt sin konstnärliga forskning som professor vid Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn. Genom åren har han gästföreläst vid en rad renommerade universitet, bland annat vid NYU, Tisch school of Performing Arts, i New York och PARTS i Bryssel.

Dan Johansson
har setts på scen i verk av de mest namnkunniga koreografer i Sverige i mer än 25 år och också i sina egna verk. Vid sidan om arbetet som frilans har Dan också i perioder varit anställd vid Cullberg.

Jean-Louis Huhta har spelat i grupper som The Skull Defekts, Lucky People Center, och Anti-Cimex. Han har komponerat musik till ett flertal dansverk och medverkat i installationsarbeten och grupputställningar nationellt och internationellt.
....................................................................................................................................

MEDVERKANDE: 
Koreografi: Rasmus Ölme
Dans: Dan Johansson och Rasmus Ölme
Livemusik: Jean-Louis Huhta
Ljus: Maria Ros
Producent: Linda Adami
Foto: Thomas Zamolo

....................................................................................................................................

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta: Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se 

Föreställningsbilder kommer att publiceras i Dansens Hus pressrum strax före premiärdagen. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert