2021-11-12 06:00Pressmeddelande

Prisbelönt balansgång med 22 konferensstolar

På bilden:ViktorČernický.
Foto: Vojtech Brtnický
På bilden:ViktorČernický. Foto: Vojtech Brtnický

Viktor Černický har överöst med priser för sitt smarta och lekfulla solo PLI och verket har turnerat under lång tid i Europa. Nu är det äntligen den svenska publikens tur att få ta del av hans oförutsägbara föreställning. I början av november inleder han en Sverigeturné till totalt åtta orter. Avslutningen sker den 19-20 november med två föreställningar på Dansens Hus lilla scen.

22 konferensstolar och en extremt hängiven man utgör själva grunden i PLI - en nervkittlande föreställning som ställer scenkonstens konventioner på ända. Med ett enormt tålamod, och en gnutta galenskap, staplar Černický sina stolar - en och en - tills de utgör magnifika fragment av arkitektur eller fantasieggande skulpturer.  Det blir en oförutsägbar och humoristisk föreställning som balanserar mellan galenskap och engagemang.

OM VIKTOR ČERNICKÝ
Viktor Černický är den multidisciplinära konstnären som redan i början av karriären tog scenkonstfältet med storm. Han har förbluffat publiken med sina uppfriskande idéer och kammat hem priser för sin unika stil. Han har kallats för både visionär och ett framtida hopp för scenkonsten. I sina verk balanserar han mellan dans, performance, cirkus och fysisk teater. 
Černickýs allra första solo, Parolapolea, fick honom nominerad till såväl årets dansare som årets dansföreställning vid Czech Dance Platform 2017. Två år senare stod hans verk PLI klart, och liksom föregående verk blev Černický överöst med priser. Det vann både publikens utmärkelse, såväl som "Total Award", under Czech Dance Platform 2019. Verket blev utvalt till Aerowaves Twenty20 och har sedan dess turnerats flitigt.
Viktor Černický leder också ett långsiktigt forskningsprojekt som undersöker den dynamiska relationen mellan objekt och subjektiv individualitet hos artisten.

TURNÉ I SVERIGE
Föreställningens går på turné i Sverige med Dansnät Sverige under november och avslutas i Stockholm med två föreställningar på vår lilla scen den 19-20 november. 
Övriga spelorter är:
2 november: Skellefteå, Sara Kulturhus
3 november: Umeå, Umeå universitet
7 november: Jönköping, Jönköping läns museum
9, 10 & 11 november: Karlshamn, Lokstallarna
14 november: Säter, Folkets hus
16 november: Uddevalla, Rampen
17 november: Vitlycke, Vitlycke Center for Performing Arts

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert