2018-11-13 19:05Pressmeddelande

Pressinbjudan: Stockholmspremiär av Cirkus Cirkörs "Epifónima"

null

Tilde Björfors utmanar traditionella hierarkier i Cirkus Cirkörs nya föreställning "Epifónima". Produktionen har skapats av kvinnor. Ensemblen består av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från hela världen. Och temat är kvinnors röster och deras sätt att organisera sig genom historien: från den gamla gudinnan Ishtar till amerikanska aktivisten Tarana Burke. 

Tilde Björfors och Cirkus Cirkörs nästa produktion Epifónima är inspirerad av kvinnors röster, strävan och sätt att skapa och organisera sig på. Förebilderna sträcker sig från gudinnan Ishtar, Hildegard af Bingen, Beginrörelsen och Pockettidningen R fram till dagens kämpar som Fatemeh Khavari och Tarana Burke.

Vi vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring. I ödmjuk beundran länkar vi oss till den långa kedja av kvinnor som banat väg för att vi är där vi är idag, med möjlighet att blicka framåt.

Epifónima, som betyder ”utrop” på grekiska, är en naturlig fortsättning på Tilde Björfors senaste föreställningar Borders, Limits och Movements som kretsat kring gränser, begränsningar och migration.

Musiken komponeras av Rebekka Karijord, som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkörs föreställning Wear it like a crown.

Föreställningen hade premiär i september på Östgötateatern och har därefter visats i bland annat Falun och Göteborg.

Epifónima produceras i samarbete med Östgötateatern.

Cirkus Cirkör "Epifónima"
Premiär 30 nov 2018, Dansens Hus Stora scen

SPELDATUM
Föreställningen har premiär 30 november och spelas till slutet av januari 2019.
För exakta speldatum, klicka här

..................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Regi: Tilde Björfors
Koreograf: Methinee Wongtrakoon
Kompositör: Rebekka Karijord
Artister: Lisa Angberg, Karolina Wojtowicz, Eirini Apostolatou, Kajsa Bohlin, Sarah Lett, Ashtar Muallem, Lucie Maisha N'Duhirahe
Röstcoach: Nandi Vileika
Kostym: Jonna Bergelin
Ljuddesign: Marta Forsberg, Kajsa Lindgren
Ljusdesign: Susanna Hedin, Lumination of Sweden
Scenrum: Fanny Senocq, Jesper Nikolajeff, Joel Jedström,
Foto: Klara G

..................................................................................................................................................

PRESSCITAT

"... den mjuka och omslutande stämning som omfattar oss alla är svår att motstå, en allt annat än separatistisk upplevelse i denna cirkulära cirkusuppsättning med mycket hjärta."
Ylva Lagercrantz Spindler, SVD

"Storslagen hyllning av den kvinnliga råstyrkan."

Maina Arvas, DN

”... en av de bästa Cirkus Cirkör-uppsättningarna jag har sett”.
Anders K Gustafsson, Dalarnas Tidningar

”Metoo visar sig vara utmärkt att gestalta med nycirkus.”
Hanna Johansson, GT/Expressen,

..................................................................................................................................................

För pressbiljetter kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus. E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

För intervjuer, kontakta Henrik Sundin, Cirkus Cirkör, E-post: henrik.sundin@cirkor.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert