2022-11-04 10:55Pressmeddelande

Omskrivna Florentina Holzinger: Nu för första gången i Sverige

Foto: Eva_WürdingerFoto: Eva_Würdinger

Österrikiska koreografen Florentina Holzinger duckar inte för det obekväma. Tvärtom. Verken känns - in i minsta cell - hos både dansarna och publiken. Nu visas hon för första gången i Sverige. 9-10 november gästspelar "TANZ" på Dansens Hus stora scen.

”She pushes performers to extremes — and audiences, too.” När anrika New York Times beskriver österrikiska Florentina Holzingers arbete i en intervju med den uppskrivna koreografen sätter dom fingret på Holzingers koreografier. Det är omtumlande, utmanade, brutalt och stundalts våldsamt obekvämt - både för artisterna på scenen och för den som sitter i salongen. 

När Florentina Holzinger nu visas för första gången på en svensk scen är det med föreställningen "TANZ" - ett verk där vi bevittnar förstörelsen av de kvinnliga arketyperna. På scenen finns kvinnor mellan 20 och 80 år. En rigorös balettmästarklass under ledning av Beatrice Cordua – den första ballerinan som dansade ’Le Sacre de Printemps’ naken (John Neumeiers ’Le Sacre’, 1972) – utgör ramen för verket. Motiv från balett, komedi och pornografi ingår i de gemensamma ritualer som dansarna använder sig av för att bemästra sina kroppar. 

OM FLORENTINA HOLZINGER
Florentina Holzinger är född 1986 i Österrike. Hon studerade koreografi vid SNDO Amsterdam. Efter examen i maj 2011 presenterade Florentina Holzinger solot Silk och fick Prix Jardin d’Europe på Impulstanz. Verken ”Kein Applaus für Scheiße” (2011) ”Spirit” (2012) och ”Wellness” (2013), som hon gjorde tillsammans med Vincent Riebeek, väckte internationell uppmärksamhet.  Deras verk visas på ett flertal festivaler och i produktionsbolag hemma och utomlands.
Tanz är den tredje delen i en trilogi som hon inledde 2017 med verket Performance Recovery (2017) och föreställningen Apollon som också premiärvisades 2017. I september i år hade hennes allra senaste verk ”Ophelia got talent” premiär.
Detta är allra första gången som ett verk av Florentina Holzinger visas i Sverige.

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se
Florentina Holzinger kommer att finnas på plats i Stockholm under gästspelet och finns tillgänglig för intervjuer. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert