2019-11-21 15:10Pressmeddelande

Olof Lavesson ny ordförande i stiftelsen Dansens Hus

Foto: Fredrik WennerlundFoto: Fredrik Wennerlund

Styrelsen för Dansens Hus har idag utsett Olof Lavesson till ny ordförande. 
Lavesson tillträder den 1 januari 2020.


Olof Lavesson har gjort sig känd som en frispråkig och kunnig röst för kulturens värde, konstnärlig frihet och HBTQ-frågor. Respekterad även av meningsmotståndare – och hade alliansen vunnit valet 2018 hade Olof Lavesson varit en inte alltför otrolig kulturminister.

Från årsskiftet tar han plats som ordförande i Dansens Hus styrelse. Ett forum han inte är helt obekant med då han under åren 2009-2015 var ordinarie ledamot i teaterns styrelse.

-  Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans, en erkänd internationell aktör och en enormt viktig mötesplats för danskonsten i vårt land, säger Olof Lavesson. Jag är därför både stolt och glad över det förtroende som har givits mig. Jag hoppas att mina erfarenheter ska komma till nytta för Dansens Hus och ser verkligen fram emot att tillsammans med styrelsen få arbeta för Dansens Hus bästa framöver!

Olof Lavesson är tidigare riksdagsledamot och var under åren 2015-2018 ordförande i riksdagens kulturutskott. Han har arbetat med kultur och kulturpolitik i olika former i över 25 år och har också bland annat suttit i styrelserna för Malmö Opera och Operahögskolan i Stockholm.
Efter valet 2018 klev han dock av politiken, avvecklade sitt engagemang i Moderaterna, startade eget bolag och har därefter engagerat sig i en rad olika uppdrag: bland annat som styrelseledamot i arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och tidskriften Expo.

Olof Lavesson efterträder Christina Björk som varit styrelsens ordförande på Dansens Hus sedan 2010.

- Dansens Hus stiftare riktar ett stort tack till avgående styrelseordförande Christina Björk som under 9 år varit vår kunniga och engagerade ledare. Vi hälsar vår nye ordförande varmt välkommen och ser fram emot ett givande samarbete in i en spännande framtid, säger Dag Hallberg, vice ordförande i Dansens Hus styrelse.

För intervjuer kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus,
0733-12 14 93, susanne.wibert@dansenshus.se


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert