2020-11-09 11:00Pressmeddelande

Ny föreställning med egensinniga Virpi Pahkinen

Foto: Marita LiuliaFoto: Marita Liulia

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Nu är hon tillbaka på Dansens Hus med Black Rainbow. Urpremiär 18 november 2020 på Dansens Hus stora scen.

Virpi Pahkinen är internationellt hyllad och med hela jorden som arbetsplats. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen – förra året på turné till Tyskland och Lettland och i våras en planerad men inställd USA-turné. Men nu har hon åter landat i Sverige. I nya verket Black Rainbow tar Virpi Pahkinen den svenska publiken med på en resa till en inre galax. En strålskyddsmadonna, rymdnomad och en graciös superspindel är några av de karaktärer som möter oss på färden in i kroppens vindlingar och vidare ut i ett stjärnglimmande universum.

Sex dansare: Pontus Sundset Granat, Sofia Sangregorio, Victor Persson, Sakari Romero Tuurala, Emmi Pennanen också Virpi själv, dansar till nykomponerad musik av Jonas Sjöblom - som också är med live på scenen under föreställningen. 

Virpis dans beskrivs ofta som majestätisk, magisk och mystisk och hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro som  kan upplevas som närmast sakral. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade koreografer – definitivt som den mest kärnfulla och egensinniga.

Speldatum: 18-19 samt 21 november.
.........................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Virpi Pahkinen, Pontus Sundset Granat, Sofia Sangregorio, Victor Persson, Sakari Romero Tuurala, Emmi Pennanen
Ljusdesign: Tobias Hallgren (Lumination)
Komposition: Jonas Sjöblom
Kostym: Virpi Pahkinen
Tillverkning kostym: Lilaro skrädderi
.........................................................................................................................................

TURNÉ MED DANSNÄT SVERIGE
I mars-april 2021 går föreställningen ut på turné i landet via Dansnät Sverige med följande spelschema:
11 mars Jönköping teater, 13 mars Kulturhuset Tio14 i Falun, 16 mars Vara Konserthus Sparbanken black box, 18 mars Stora Teatern i Göteborg, 23 mars Gävle teater, 25 mars Sagateatern Linköping, 28 mars Lokstallarna i Karlshamn, 30 mars Regionteatern Växjö, 1 april Hjalmar Bergmanteatern i Örebro.
.........................................................................................................................................

FÖRFRÅGNINGAR INTERVJUER
Kontakta Gita Mallik, producent Virpi Pahkinen, e-post: gita@pahkinen.com

PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se

Pressbilder från föreställningen kommer att publiceras senast 18 november i pressrummet. 

På grund av de rådande rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten har vi endast totalt 50 publikplatser på vår stora scen. De pressplatser som finns viks åt recensenter med uppdrag. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert