2021-09-02 07:10Pressmeddelande

Nu öppnar vi Elverket!

Tre dansare rör sig, med stora rörelser, i ett rosafärgat rum. Foto: Jonath Mathew

Dags för dansen att ta plats i vårt nya scenrum Elverket. Äntligen kan vi inviga vår tredje scen. Först ut är Viktor Fröjds "Festen" - en hyllning till dansen och det sinnliga. Premiär: tisdag 7 september

Kanske är festen den sista fristaden där vi kan förkroppsliga en längtan som finns bortom språk och tanke. Där vi kan släppa alla krav på struktur, symmetri och mätbarhet. Koreografen Viktor Fröjds nya verk "Festen" är en hyllning till människan och det gemensamma. Alla som deltar på "Festen" också är med och skapar den!

I "Festen" samarbetar Viktor Fröjd med dansaren och dj’n Cheza, dansaren och cermonimästaren Yared Tilahun Cederlund och dansarna Joanna Holewa Chrona och Johanna Fröjd

Festen är den tredje delen i en trilogi som med hjälp av improvisation utforskar den sociala kraften genom ärlighet. Var dag (2017) och Tillvaron (2020) var de två första delarna.

Viktor Fröjd har sin grund i street- och housedansen och därför är improvisationen (freestylen) utgångspunkt för hans skapande. Andra viktiga principer är ärlighet, äkthet, social kraft, gemenskap och lust. De senaste åren har Viktor Fröjds arbete kretsat kring dessa principer och koreografierna söker sig bort från det gestaltande, till en inlyssnande samvaro som skapar rum för både allvar och fest, djup och närvaro.

- Min största inspiration och kunskapskälla är streetdance-communityt, säger Viktor Fröjd. Där finns musiken, klubbarna, jamsen, fantastiska dansare och dj’s. Och inte minst den sociala aspekten. Det är en kultur som bejakar allas olikheter och där det magiska uppstår i stunden genom freestyle.

- Mitt arbete präglas kanske framför allt av ett grävande, fortsätter han. Jag älskar housekulturen och har min teknik i housedans. Det är ett grävande i något slags puls och i något slags gemenskap. När man tar bort ord och det kommunikativa så blir det mer och mer kroppsligt, ju längre man håller på.
............................................................................................................................................

SPELDATUM: 7, 8, 9 september samt 18, 19, 20 november. 
............................................................................................................................................

MEDVERKANDE
Koreografi, idé: Viktor Fröjd
Medskapande dansare: Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Yared Tilahun Cederlund, Maele Sabuni, Viktor Fröjd
Master of Ceremony: Yared Tilahun Cederlund
DJ: Maele “Dj Cheza” Sabuni
Ljusdesigner: Anton Andersson
Scenograf: Anton Andersson
Kostymdesigner: Sarah Nakiito
Dramaturgiskt stöd: Bodil Persson
Film: Gustav Ågerstrand
Produktion: Kulturföreningen Iver och Nordberg Movement
Samproduktion: Dansens Hus, Kulturföreningen Iver, NorrlandsOperan och Dansstationen.
Med stöd av: Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne och Konstnärsnämnden.
............................................................................................................................................

ELVERKET - VÅR TREDJE SCEN!
Med start i september 2021 flyttar dansen in på Elverket. Dansens Hus har skrivit på ett femårigt hyresavtal och Elverket är nu vår tredje scen vid sidan av de två som idag finns i teaterhuset på Barnhusgatan. 
I samband med inflytt kommer Dansens Hus och Dramaten att inleda ett femårigt samarbetsprojekt kring scenen. Elverket blir ett nytt kulturcentrum med målet att erbjuda publiken både svenska och internationella dans- och teaterproduktioner. 
Under kommande två år läggs programmet av Dansens Hus med undantag av att Dramaten under sommaren 2022 huserar på scenen under tre månader. Från 2024 slår samarbetet mellan de två institutionerna ut mer fullskaligt i ett gemensamt grepp och tydligare linje kring gemensamma konstnärliga projekt.


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert