2017-05-04 09:23Pressmeddelande

Nu avslöjar vi höstsäsongen på Dansens Hus

null

Fyra svenska urpremiärer. En kanadensisk ikon och ett kärt återbesök från Aten. Där är några av höstens ingredienser på Dansens Hus. Dessutom kommer inte mindre än tre av Sveriges största och mest inflytelserika koreografer att visas under säsongen: Virpi Pahkinen, Cristina Caprioli och Gunilla Heilborn

- Det är fantastiskt spännande att få presentera dessa tre veteraner på vår stora scen, säger Annelie Gardell teaterchef Dansens Hus. Alla tre är koreografer i ständig resa och här utforskande av tid, minne och genrer. De utländska gästspelen är utropstecken i vår samtid. Alain Platel med den uppfordrande innebörden: Somna inte! Var vaken! Dimitris Papaioannou lutar sig på grekisk filosofi och låter en man kliva upp ur sin grav för att återupptäcka världen. Marie Chouinard parafraserar vår tid med Hieronymous Bosch helvetiska kaos. Och på lilla scenen blir det en gnutta striptease.

Först ut av dessa tre giganter är Cristina Caprioli som den 14 och 15 september presenterar sin ”A Line_Up” på vår stora scen. En skara dansare ställer sig på rad för att sjunga och dansa sina – och våra – drömmar och rädslor. Den klassiska musikalen A Chorus Line har plockats isär och blivit A Line_up – tralliga låtar, gripande berättelser och swag i otakt. Koreografen Cristina Caprioli ger plats för underhållning som dansar i takt med vår tids koreografi.
(14-15 sep Stora scenen)
”Jag verkar inom vår tids koreografi, och är fascinerad av musikalgenren. Och trots att jag är kritisk mot all ”underhållning” i form av snabb konsumtion, konventionella narrativ, stereotyper och sentimentalt glitter, förundras jag över musikalens underhållningskraft.”, säger Cristina Caprioli.

27 oktober har Gunilla Heilborn urpremiär på sitt nya verk ”The Wonderful and the Ordinary”. Varför är vissa minnen så starka och skarpa, medan andra bara glöms bort? Och är det sant att vi minns det vackra och extrema mer än det ordinärt vardagliga?
Föreställningen ”The Wonderful and the Ordinary” är ett samarbete mellan Gunilla Heilborn och österrikiska Theater Im Bahnhof och innefattar tre dansare och tre skådespelare som tillsammans kommer att använda film, musik, sång, dans och texter för att utforska minnenas palats. (27-28 okt, Stora scenen)

Sist ut av de tre är Virpi Pahkinen. Det är fyra år sedan sist, men i slutet av november är hon äntligen tillbaka på Dansens Hus stora scen. Den här gången med urpremiären av nya verket ”Deep Time” - en helaftonskväll med Virpi Pahkinen själv och en ensemble som förbereder sig för ett dyk ner i tidens oändliga djup.
”Deep Time” rör sig i musikens arkeologi såväl som dess vibrerande samtid. Från bronslurens melankoliska urljud till drönartyngda elektroniska moln. Ett ikoniskt lugn vilar över scenen. Timglaset silar sekunder och sekel. I ett slag, dras draperiet undan och bakom blottas ett kaos av kroppar i ett stroboskopiskt skimmer. (24-26 nov, Stora scenen)


HÖSTENS UTLÄNDSKA GÄSTSPEL

Fransk streetdans har varit ett inslag under flera tidigare säsonger på Dansens Hus. Under hösten presenterar vi hip hop kompaniet Chute Libre som nu gör debut på vår stora scen med en helt egen, urban version av Stravinskijs ”Våroffer”, med titeln ”In Bloom”. Här finns inte det traditionella kvinnliga offret till gudarna, utan istället en familj (”tribe”) som släpper loss och blommar ut tillsammans. Varje dansare i kompaniet representerar en hip hop stil, här i en samtida kontext. (21-22 sep Stora scenen)

Förra hösten var det belgiska kompaniet Les Ballets C de la B på Dansens Hus med den energiskt smittande ”Badke”. I september återkommer det kritikerrosade kompaniet, men den här gången med ett totalt annat tonfall och tema. Kompaniets grundare, koreografen Alain Platel, tar med sig nio dansare till Stockholm för att framföra den mörkt dystopiska ”nicht schlafen”.
Ett verk inspirerat av Gustav Mahlers musik och den tid han levde i början av förra seklet; ett Europa fyllt av oro, förföljelse och nationalism – inte helt olikt dagens samhälle. På en hög av döda hästar drabbar dansarna samman i en dans på liv och död. (26-27 september, Stora scenen)

Marie Chouinard är en av den samtida dansens ikoner. 2012 Fyllde hon Dansens Hus till bristningsgränsen med sitt verk ”Body Remix Goldberg Variations”. Nu är hon tillbaka med en drömliknande scen fylld av den berömde helvetesskildraren Hieronymous Bosch målning ”The Garden of Earthly Delights”. Himmel, helvete och livet där emellan skildrat av tio dansare som ger den surrealistiska målningen liv utanför tavelramen. (20-21 okt Stora scenen)
Just as a choreographer can start with a piece of music in order to create, I am starting with the painting by Bosch. And just as a choreographer can choose to "stick" to a musical score (or not), I have chosen to "stick" to Bosch's painting, its spirit. The joy of bowing before a masterpiece!,” säger Marie Chouinard.

2015 gjorde Dimitris Papaioannou stor succé på Dansens Hus med föreställningen ”Still Life”.
Nu gör han ett efterlängtat återbesök till Stockholm. Den här gången med det helt nya verket ”The Great Tamer Föreställningen har samproducerats av bland annat Dansens hus och har urpremiär i Aten i slutet av maj. I början av november är det Stockholms tur. (8-10 nov Stora scenen)

Vad förväntar du dig att se när du går på en dansföreställning med namnet Striptease? I den katalanske koreografen Pere Fauras stand-up monolog ”Striptease” placeras teaterns och stripteasens konventioner sida vid sida. Med humor och överraskningar ställs det förföriska förhållandet mellan publik och scenartist på ända. (23-24 nov, Lilla scenen)
Föreställningen ingår i Dansnät Sveriges utbud och kommer att turnera över landet. I anslutning till föreställningen kommer Dansens Hus att genomföra ett projekt där också svenska koreografer kommer att blotta sina egna tankar och rörelser.


HÖSTENS SVENSKA GÄSTSPEL

Från den svenska dans- och nycirkusscenen kommer, förutom de redan nämnda Cristina Caprioli, Gunilla Heilborn och Virpi Pahkinen, följande att visas under hösten:

Sebastian Lingserius. Urpremiär 8 september med verket ”Kroppsmaskiner”. En samtidsanalys och föreställning som spekulerar om alternativa livsbetingelser, med hybrider, cyborgs, råttor, queer-chauvinister, och barnsligt vuxna barn. Vi utlovar delikata dansare, filmer, övervakningskameror, robotar och radiostyrda pansarvagnar, i ett stort sceniskt jitterbugg. Välkomna till dansens och kroppens Verklighetsmaskiner! (8-9 sep, Lilla scenen)

I september 2016 gjorde livekonstkollektivet MELO tre utsålda föreställningar av ”Tillhet” – en musikalisk konstupplevelse som främst riktar sig till unga i särskolan. Nu är de tillbaka med en ny spelperiod i september. (19-21 sep, Lilla scenen)

Det har blivit dags för regissören Olle Strandberg att sätta punkt i sin trilogi om livet efter kraschen. I höst presenteras hans nya föreställning "Under" på Dansens Hus - en nycirkusföreställning om människa förhållande till vind och väder. Föreställningen har urpremiär i Västerås 14 september och kommer sedan direkt till Dansens Hus för en två veckor lång spelperiod Föreställningen är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Västmanlands teater. (3-15 oktober, Stora scenen)

Vi mötte honom i höstas som koreograf till Cullbergbalettens produktion ”Protagonist”. Nu är Jefta van Dinther tillbaka på Dansens Hus i ett mindre, exklusivt, format på den lilla scenen. Den 24 oktober har han premiär för verket ”Dark Field Analysis” med dansarna Roger Reyner Sala och Juan Pablo Cámara. I ”Dark Field Analysis” frammanas en förhöjd känsla av att vara vid liv genom att ställa det mänskliga i förhållande till andra livsformer. En vindlande konversation uppstår mellan två nakna män på en matta; blod blir den röda tråden i föreställningen. (24-26 oktober Lilla scenen)

2017 fyller Balettakademin 60 år. Detta firas med stor fest den 4 november på Dansens Hus stora scen. Till kvällens jubileumsföreställning kommer landets koreograf-elit att bjudas in för att göra kortare verk till skolans elever. (4 nov Stora scenen)

Koreograf Claire Parsons och henne kompani kommer till Dansens Hus med en helt ny föreställning för hela familjen: ”Signal”. Urpremiär: 5 november.
”SIGNAL handlar om det vi inte ser. Om osynlig kommunikation som vi tar för given. Det vi i första hand upplever på andra sätt än det invanda. Vad är det?”
säger Claire Parsons.
Föreställningen spelas både för allmänhet och som skolföreställning. (5-7 november, Lilla scenen)

Efter fem veckor av utsålda hus under hösten 2016 är Fredrik ”Benke” Rydmans ”Nötknäpparen” tillbaka för att under november och december 2017 återigen ta 1800-tals klassikern Nötknäpparen in i 2000-talet.
”Det går inte att blunda för situationen i Europa idag, därför har jag valt att låta Nötknäpparen handla om barn som saknar sina föräldrar, men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga.” säger Fredrik Benke Rydman. (Nov-Dec Stora scenen)

Vad händer när människor från hela jordklotet samlas och ska lära sig det osystematiska, prepositionsfyllda, sje-ljudsälskande språket svenska? ”Ursäkta oss” är en skruvad och humoristisk dansperformace av koreografen Khamlane Halsackda; en totalupplevelse som tvingar dig att möta dina egna föreställningar om identitet, samhörighet och integration.
Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige och är en samproduktion mellan Dansnätet alla parter, bland annat Dansens Hus. (16-18 nov, Lilla scenen)


Danshösten i kronologisk ordning:

Sebastian Lingserius (SWE) ”Kroppsmaskiner”
8-9 september, Lilla scenen

Cristina Caprioli (SWE) ”A Line_Up”
14-15 september Stora scenen

MELO (SWE) ”Tillhet”
19-21 september Lilla scenen

Chute Libre (FRA) ”In Bloom"
21-22 september Stora scenen

Les Ballets C de la B (BEL) ”nicht schlafen”.
26-27 september, Stora scenen

Cirkus Cirkör/Västmanlands Teater (SWE) ”Under”
3-15 oktober Stora scenen

Marie Chouinard (CAN) ”The Garden of Earthly Delights”.
20-21 oktober Stora scenen

Jefta van Dinther (SWE) ”Dark Field Analysis”
24-26 oktober, Lilla scenen

Gunilla Heilborn (SWE) ”The Wonderful and the Ordinary”.
27-28 oktober, Stora scenen

Balettakademin 60 år (SWE)
4 november Stora scenen

Claire Parsons (SWE) ”Signal”
5-7 november Lilla scenen

Dimitris Papaioannou (GRE) ”The Great Tamer”.
8-10 november Stora scenen

Khamlane Halsackda (GBR/SWE) ”Ursäkta oss”
16-18 november Lilla scenen

Fredrik ”Benke” Rydman (SWE) ”Nötknäpparen”
16 nov-31 december, Stora scenen

Pere Faura (SPA) ”Striptease”
23-24 november, Lilla scenen

Virpi Pahkinen (SWE) ”Deep Time”
24-26 november Stora scenen

................................................................................................................................................................


BILJETTSLÄPP
Säsongspaket börjar att säljas den 9 maj.
Biljetterna till samtliga höstens föreställningar släpps den 1 juni
Biljetter till Cirkus Cirkörs "Under" samt "Nötknäpparen" finns redan nu till försäljning.

................................................................................................................................................................

Pressbiljetter
Vi har ett begränsat antal pressplatser per produktion och ackreditering ges i första hand till recensenter eller journalister med uppdrag att bevaka föreställningen. Välkommen att skicka ett mail till oss med uppgifter om datum och uppdragsgivare.

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert