2022-11-01 13:20Pressmeddelande

November på Dansens Hus

Collage med bilder från fem av gästspelen i november.

Blodigt och brutalt med Florentina Holzinger, landets bästa dansskolor på besök i Streetstar Dance School Challenge, Dansmässa med publik från hela Sverige och en dissekering av den misogyna hiphopkulturen. Ett axplock av vad som visas på Dansens Hus i november. Månadens kavalkad börjar ikväll med Dansens Hus-debutanten Rosalind Goldberg.

Rosalind Goldberg: Dark dynamite
1-3 november, Lilla scen
 ”Dark Dynamite” är en koreografi för en dansare, inklusive en akustisk-elektronisk kör - en dansföreställning som utmanar samhällets diagnoshysteri och utvidgar rummet för det som är normalt mänskliga. Om de mörka krafter som driver eller bromsar kroppen:  trötthet, slöhet, apati, rastlöshet, rotlöshet, förtvivlan och obestämd aggression. Rosalind Goldberg (Sverige/Norge) är en koreograf baserad i Oslo. Hon är just nu knuten till Oslo National Academy of the Arts där hon doktorerar i koreografi. Rosalinds verk har bland annat framförts på Impulstanz Festival i Wien, Tanz Im August i Berlin, Sophiensaele i Berlin, Uferstudios i Berlin, TanzFabrik Berlin, Inkonst i Malmö och  Dansens Hus i Oslo.
Goldbergs verk ”MIT” nominerades till det europeiska priset Prix Jardin d’ Europé. Detta är första gången som Goldbergs verk visas på Dansens Hus.  

Christos Papadopoulos: ION
4-5 november, Dansens Hus Elverket
I Grekland är Christos Papadopoulos ett välkänt namn på den samtida dansscenen. Nu kommer han för första gången till Sverige. I verket ”ION” svärmar tio dansare likt en flock fåglar i formationer som ständigt förändras. Dansen blir en optisk illusion att meditera över. 
Christos Papadopoulos har studerat dans och koreografi vid SNDO (School for New Dance Development) i Amsterdam, teater vid National Theatre of Greece, drama vid GNT Drama School och statsvetenskap vid Panteion University. Hans verk ELVEDON var förstavalet för det paneuropeiska nätverket Aerowaves 16. OPUS – ett annat av hans utmärkande verk – valdes av Aerowaves 18. Hans senaste och kritikerrosade verk för 10 artister – ION beställdes av Onassis Cultural Centre i Aten och hade premiär i Aten i februari 2018.

Streetstar Dance School Challenge
4-6 november, Dansens Hus Stora scen
Äntligen är Streetstar tillbaka på Dansens Hus! I Streetstar Dance School Challenge samlas de grymmaste dansarna i alla åldrar från dansskolor runt om i hela Sverige för att visa upp sina allra vassaste koreografier och skarpaste moves. Energin pumpas ut från scenen, men är minst lika stor i salongen.  Alla dansstilar finns representerade – från streetdance till modern dans – och juryn bedömer allt från koreografi till kostym. Men viktigast av allt är dansglädje! Vinnarna belönas med titeln Sveriges bästa dansskola.

Florentina Holzinger: Tanz
9-10 november, Dansens Hus Stora scen
Unga österriska koreografen Florentina Holzinger är känd för sina kraftfulla fysiska prestationer. För första gången visas hon nu i Sverige. I den omskakade ”TANZ” bevittnar vi förstörelsen av de kvinnliga arketyperna. Motiv från balett, komedi och pornografi ingår i de gemensamma ritualer som dansarna – kvinnor mellan 20 och 80 år -  använder sig av för att bemästra sina kroppar. Ibland blir det riktigt obekvämt – för vem är det som bestämmer skönhetsidealet i dansen och samtidigt gränsen för vad den mänskliga kroppen tål?
”She pushes performers to extremes — and audiences, too.” New York Times

Dansmässan 2022
10-11 november
Dags för Stockholms enda publika mässa med totalt fokus på dans och koreografi! En festival som rymmer både mässa, samtal, utbudsdag, work-in-progressvisningar och fest! Programmet innefattar "Utbudsdagen" där 17 danskonstproduktioner presenteras i kortare utdrag. Nytt för i år är ett work-in-progressformat, där fem danskonstnärer presenterar sitt pågående arbete med nya verk och där mässdeltagarna får chans att lära känna deras konstnärskap närmare. Det kommer också arrangeras samtal och seminarier på aktuella teman för det samtida dans- och koreografibranschen. 

Lisa Janbell: SEARCH
11-12 november, Hallen i Farsta
SEARCH är ett massivt gruppspel av koreografen Lisa Janbell som består av åtta dansare; med komplexa rörelsetexturer, ett avancerat teknolandskap och starka ljuskontraster. Berättelser från ett dystopiskt nu blandas med budskap från framtiden.
Föreställningen ingår i det samarbete som Dansens Hus och Hallen har under hösten 2022.

Cherish Menzo: "Jezebel"
18-19 november, Dansens Hus Lilla scen
Jezebel” är en feministisk omfamning av MTV:s lättklädda hiphop-brudar från . Vågat och med en uppfriskande klarhet dissekerar nederländska Cherish Menzo den misogyna hiphopkulturen och dess legendariska kvinnoporträtt. Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Eszter Salamon, Akram Khan, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. Jezebel är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar. Föreställningen går på turné med Dansnät Sverige och kommer också att visas på Dansstationen i Malmö och på Norrlandsoperan i Umeå. 

Hofesh Shechter: Double Murder
24-26 november, Dansens Hus Stora scen
”Double Murder” är en ödesmättad, laddad och vild kväll med två verk av internationellt hyllade Hofesh Shechter – dels ”Clowns” dels ”The fix”. Gör dig redo för en virvelvind av koreografisk anarki. Double Murder hade världspremiär i september 2021 på Sadler´s Wells i London. Nu kommer den änligen till Sverige. Brittiska Hofesh Shechter är känd som en av Storbritanniens mest spännande samtidskonstnärer som skapar råa, fysiska levande samtida dansverk med laddad, atmosfärisk musik.  Shechter startade sin karriär som dansare i välkände Batsheva Dance Company i Israel. I början av 2000-talet flyttade han till England och sedan 2008 har han sitt eget kompani som på kort tid blivit ett av världens mest välrenommerade och hyllade. 

................................................................................................................................................

INTERVJUER OCH PRESSBILJETTER
Kontakta kommunikationschef Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se

PRESSBILDER
Bilder till samtliga föreställningar finns att hämta i vårt pressrum: 
https://press.dansenshus.se/presskits


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert