2023-03-24 10:30Pressmeddelande

Naturens revansch och storslagen dans i Wim Vandekeybus "Traces"

Wim Vandekeybus startade Ultima Vez i mitten av 1980-talet. Idag, 35 år och 20 föreställningar senare, räknas kompaniet som ett av världens främsta. Nu visas hans senaste verk "Traces" på Dansens Hus Elverket. Speldatum: 29 mars - 1 april. 

Vi möts av en urskog, så mörk att solen aldrig når marken. Den befolkas av väsen och djur som driver runt och letar efter spår äldre än mänskligheten och dess minnen. Allt till ett rockigt och fantasieggande soundtrack av Trixie Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky och Daniel Mintseris inspelat med specialgäst Marc Ribot på gitarr.  
Innan kvällen är slut kommer skogen att vara förlorad för alltid. 

SPELDATUM: 29 mars - 1 april. 

Onsdag 29 mars inleds kvällen kl 18:00 med ett introsamtal med Wim Vandekeybus i samtal med moderator Björn Säfsten.

..........................................................................................................................


Ultima Vez är en en av de stilbildande grupperna i det som brukar kallas "det belgiska undret" - en rad grupper, såsom t ex Rosas och Les Ballets C de la B , som under 1980- och 1990-talet kom fram med en ny typ av dansföreställningar som mixade teater, dans, film och visuella effekter. 
Wim Vandekeybus hade ingen dansbakgrund utan kom från fotografi- och psykologistudier. Hans rörelsespråk kretsar kring teman som intuition, impuls, instinkt, energi, risk och fara. En dramatisk världsbild, full av dynamik och konflikter.
Vandekeybus arbete kännetecknas av nästan tvångsmässiga upprepningar av ett enda tema: hur människan reagerar på extrema situationer. I detta sammanhang fäster han särskild vikt vid det han kallar ”katastrofens ögonblick” – vilket ironiskt nog inte utesluter att hans arbeten också inkluderar humor, lekfullhet och till och med en viss skämtsam ton. 

Ultima Vez har visats flera gånger tidigare på Dansens Hus, bland annat "Puur" 2005 och "Menske" 2008. 

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert