2022-03-03 06:55Pressmeddelande

Mars på Dansens Hus scener

Föreställningsbilder från de sju föreställningar som visas i mars på Dansens Hus scener.

Vi blickar fram mot mars - en månad med sju gästspel som verkligen går på djupet. 

Marit Shirin Carolasdotter är koreografen vars konstnärskap genomsyras av engagemang för urfolkens historia och nutid. Med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak tar hon sig an samernas förtryck och den despoti som drabbar flertalet ursprungsfolk. Med sitt kompani "Humans & Soil" kommer hon till vår lilla scen med sitt första helaftonsverk, of itself : in itself - en personligt laddad föreställning med både dans, musik och estradpoesi. Med hjälp av spoken word artisten Juvvá Pittja förstärks föreställningens politiska tyngd. 3-5 mars Lilla scen

Kanske blir det hans sista verk! Kenneth Kvarnström har i alla fall antytt det i intervjuer inför premiären av "pianotopografier" - ett verk där han tillsammans med dansarna Ida Holmlund, Matthew Branham, Anton Borgström och Ole Kristian Tangen korsbefruktar dans med bildkonst och pianomusik. 4-5 mars Elverket.

Kollektivet Utopisistas består av de fyra dansarna och koreograferna Matilda Bilberg (SWE) Jenna Hendry (SUI), Nerea Gurrutxaga (SPA) och Maria Teresa Tanzarella (ITA/SWE). ”I´ll be back” är deras första fullängdsverk - ett verk om våra föreställningar om oss själva som individer, kontra kollektivet vi lever i. 10-12 mars Lilla scen.

Efter nio långa år är Norrdans tillbaka på Dansens Hus. 10 mars är det urpremiär för verket "The Dawn Chorus" - åtta dansare i koreografi av Stina Nyberg. I samband med föreställningarna på lördag 12 mars har du chansen att möta kompaniet i ett fullspäckat och unikt kvällsprogram. Det blir Artist Talk med Stina Nyberg och några av dansarna i föreställningen. Filmvisning av kompaniets filmer "Folk" och "Don´t kiss.mov". Samt dansföreställningen "One one one" - en stol, en dansare. 10-12 mars Elverket.

Med dansverket "Terpsichore in Scorpio – Deposition" firar Frédéric Gies sitt 30-årsjubileum som dansare genom att använda sig av de sediment som blivit kvar av danser hen har dansat eller sett. De konserverade och förmultnande dansmaterial som bevarats i hens kropp blir till en näringsrik jord för nya danser. 17-19 mars Lilla scen.

OR/ELLER, Anja Arnquist och Madeleine Lindh, är tillbaka på Dansens Hus med föreställningen "V" - en systerföreställning till Web som visades häromåret på vår scen. I V möts du av en säregen dansupplevelse där en kolossal scenografi får agera ihåligt bo till två besynnerliga figurer. Intrasslade i ett rutnät av rep väver de gemensamt fram en scenkonsthybrid med hjälp av sublim dans och hyperkonstruerad koreografi. är både ett futuristiskt och illusionsrikt dansepos. 24-26 mars Lilla scen.

"In Some Sense" (2016-2021) är ett samarbete mellan koreografen och dansaren Tilman O’Donnell (USA/GER/SWE) och den danske musikern och kompositören Mikkel Ploug. Han kallar själv sin föreställning: "Part lecture, part concert, part dance performance". 30 mars - 1 april Lilla scen.

...............................................................................................................................
PRESSBILDER
Bilder till samtliga föreställningarna finns i vårt pressrum.
Klicka här
...............................................................................................................................
PRESSKONTAKT OCH RECENSIONSBILJETTER

För mer info och pressbiljetter kontakta Susanne Wibert, susanne.wibert@dansenshus.se
...............................................................................................................................


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert