2019-01-21 14:10Pressmeddelande

Libanesiskt gästspel till Dansens Hus

null

Ali Chahrour är en av Libanons få koreografer inom den samtida dansen. Nu har du äntligen chansen att se honom i Sverige. I ”Leilas death” mixar han berättelsen om den gamla shiitiska traditionen med gråterskor, med samtida dans och livemusik. Resultatet är en drabbande universell känslostorm som är både sorglig och livsbejakande. 

Ali Chahrour, koreografen som öppnar dörrar till glömda världar. I ”Leilas death” möter vi Leilas eget öde och historia. En samtida föreställning om den tynande shiitisk tradition i södra Libanon där gråterskor hjälper människor i sorg genom att umgås, dansa och sjunga.

Ali Chahrour låter Leilas fantastiska sång vävas samman med livemusik från musikerna Ali Hout och Abed Kobeissi. Ali stöttar berättelsen genom att dansa Leilas, make, bror och alla de söner som dött i krig. En både sorglig och livsbejakande expedition där religiösa ritualer möter nutid och blir till en vibrerande, drabbande universell känslostorm.

- Som barn var jag under en lång tid rädd för Leila eftersom att hon representerade död för mig. Den shiitiska sättet att gråta är inte att sitta stilla och gråta, utan det är mer som en föreställning, där hela kroppen är med. Väldigt engagerat och närvarande med både kropp och röst, säger Ali Chahrour.

Föreställningen är på arabiska men har engelsk textning.

Ali Chahrour"Leilas Death"
30-31 januari 2019, Dansens Hus Stora scen


”You hold your breath, not only to acknowledge the wonder of it being there in the first place, but in honour of the transcendental experience”
Montreal Theatre Hub

................................................................................................................................................................

MEDVERKANDE

Koreografi och regi: Ali Chahrour.
Regiassistent: Haera Slim.
Utförs av: Ali Chahrour och Leila Chahrour.
Musik: Ali Hout och Abed Kobeissi.
Dramaturgi: Junaid Sariedeen.
Scenografi: Nathalie Harb.
Ljusdesign: Guillaume Tesson.
Kostym: Bird on A Wire och Creative Space.
Ljuddesign: Fadi Tabbal.
Översättning (Franska): Chrystel Khodor.
Kommunikation: Be:Kult.
Producent: Haera Slim.
Med stöd av: Zoukak studio and Houna center.

...................................................................................................................................................................

PRESSKONTAKT

För pressbiljetter eller intervjuförfrågningar, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus.
E-post: susanne.wibert@dansenshus.se

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 780 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser. 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans från Sverige och hela världen. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska och internationella scenen. Under 2016 firade Dansens Hus 25 år. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991, vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Vi har två scener, Stora scenen med en kapacitet på totalt 766 personer varav plats för 8 rullstolar med 8 följeslagare samt Lilla scenen med en publikkapacitet på 140 platser.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert