2024-10-08 12:37Pressmeddelande

Låt dig omslutas av en transformativ dansupplevelse i Hallen i Farsta

 © Mathias Broe

Us Us / Us Else / Else Us / Else Else är en durational performance med två dansare och en musiker. I Hallen i Farstas stora scenrum finns en cirkulerande kinestetisk skulptur och ovanför denna en omslutande ljusskulptur. I rummet med dansarna skapas en social situation för dansarna och publiken att engagera sig i och känna sig inkluderade i.  

Tim Matiakis & Rachel Tess Us Us / Us Else / Else Us / Else Else
visas 12 okt kl 16.00 samt 13 okt kl 15.00 13 oktober 
på Hallen i Farsta, Mårbackagatan 11, 123 43 Farsta

– En publik vill oftast vara ”en bra publik” och agera den rollen så bra som möjligt. Vi försöker skapa en plats där vi inte behöver spela de rollerna längre utan bara kan vara ihop, så kort eller så länge som stunden varar, säger Tim Matiakis. 

Us Us / Us Else / Else Us / Else Else är både en liveföreställning, en installation och ett performance där du som publik interagerar med rummet på dina egna villkor. Som publik ligger du ovanpå den roterande scen, sitter bredvid, eller går runt i rummet. Genom hela verkets transformeras den fysiska pulsen, och ett hav av olika koreografiska, musikaliska och interaktiva situationer skapas. Synkroniseringen mellan musik, rörelse och rum uppstår och försvinner i en transformativ resa.

OM TIM MATIAKIS, RACHEL TESS OCH ULRICH RUCHLINSKI

TIM MATIAKIS koreografiska praktik relaterar till kinestetiska, fysiska och dynamiska potentialer och hur koreografiska situationer skapar upplevelsetillstånd som utforskar relationer mellan konstnär, verk och betraktare. Matiakis är baserad i Danmark med svensk-grekiska rötter. Han är dansare, koreograf och konstnärlig ledare, skolad i klassisk balett. Tim började utforska koreografi 2008 och har skapat verk för scen, film och galleri/ museiutrymmen. Hans verk har bland annat visats på Det Kongelige Teater, Corpus, Sort/Hvid, ARoS (Aarhus Kunstmuseum), Aarhus Teater, Bellevue Teater, HEART (Herning Museum Of Contemporary Art), Det Classenske Bibliotek, Malmö Opera, Musikhuset København, D.A.P Festival (Pietrasanta, Italien). 

Matiakis var konstnärlig ledare för Corpus, ett koreografiskt projekt och samtida danskompani, inom ramen för Kongelige Danska Baletten, mellan 2012 och 2021. Corpus hade ett tvärdisciplinärt angreppssätt och arbetade med samskapande och experimentella samarbetspartners. 2022 initierade och grundade han KINISI, ett dans- och koreografiskt projekt som kretsar kring förkroppsligad sensemaking – förkroppsligad kunskap och förkroppsligad logik. 

RACHEL TESS är en amerikansk koreograf och dansare som bor och arbetar i Sverige. Hon är konstnärlig ledare för Milvus Artistic Research Center (MARC) i Knislinge och var affilierad curator för dans på Wanås Konst mellan 2016-2022. Hon har en Bachelor of Fine Arts (2004) från The Juilliard School i New York. .På Juilliard mottog hon Princess Grace Award (2002), var medlem i Lar Lubovitch Dance Company och belönades med Martha Hill Dance Award av fakulteten. 

Tess har varit dansat på Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, Göteborgsoperan, och haft en fast tjänst på Cullberg i Stockholm. 2013 tog Tess sin Master of Fine Arts i koreografi från New Performative Practices vid DOCH – Dans och Cirkushögskolan. Hon vann och avslutade även ett Princess Grace Foundation Works in Progress Residency vid Baryshnikov Arts Center i New York City med sitt pågående projekt "Souvenir", en mobil koreografisk arkitektur. Hon är också engagerad i det pågående projektet ’These are Bodies, These are Motions, This is the Place’ med koreografen Benoît Lachambre. 2019 mottog Tess det prestigefyllda Birgit Cullberg-priset för sitt arbete med MARC och premiären av stycket ‘Any number of sunsets...’. Hon fick Skånes regionala kulturpris 2023. Hon har skapat koreografiska verk för Corpus (DK), Norrdans (SE), Skånes Dansteater (SE) och Dansk Danseteater (DK). 

ULRICH RUCHLINSKIS konstnärliga uttryck varierar mellan musikalisk komposition, ljud och ljusdesign, inklusive liveframträdande, med rörelse, gitarr, bas och elektroniska inslag. Hans fokus ligger på kroppslighet och 3D-rum – vilket innebär att hans musikaliska kompositioner, ljud eller ljusdesign interagerar som lika delar – samtidigt som de stödjer det övergripande konceptet för varje projekt. 

Ruchlinskis verk har presenterats inom scenkonst såväl som i utställnings- och museisammanhang. Ruchlinski har arbetat inom scenkonst sedan 1995 med ljud, ljus och scenhantverk. Han började 1994 på Theater für Kinder i München med scenproduktion och ljusdesign och gick vidare till Punchbag Theatre Company Galway på Irland, där han skapade sina första ljusdesigner för tre av företagets produktioner. Efter att ha flyttat till Malmö 1997 började han arbeta för lokala teatergrupper. I detta sammanhang blev han involverad i dans och performance. Hans senaste produktioner inkluderar verk för Norrdans, Skånes Dansteater och Dansk Danseteater, där Ruchlinski arbetade med musikalisk komposition, ljuddesign och att skapa metoder för samhällsarbete. Sedan 2014 driver han den konstnärliga plattformen Imulto som stödjer produktioner och koncept inom scenkonsten.



Koreografi och dans Tim Matiakis och Rachel Tess
Musikkomposition och livemusik Ulrich Ruchlinski
Ljusdesign Thomas Zamolo
Ljusring Jacob Bjerregaard
Kostym tillhandahållen av Henrik Vibskov
Teknisk koordination och körtekniker Kasper Riisberg och Tanya Johansson
Producent Kajsa Rolfsson
Förproduktion Peter William Larsen
Koncept Tim Matiakis i samarbete med det konstnärliga teamet
Foto Mathias Broe
Produktion KINSI
Sampresenterad och samproducerad av
Dansehallerne, ARoS (Aarhus Kunstmuseum), Teater Momentum, Milvus Artistic Research Center, Forsøgsstationen och Dansstationen

INTERVJUER & PRESSBILJETTER
För intervjuer och pressbiljetter, kontakta Susanne Wibert, kommunikationschef Dansens Hus susanne.wibert@dansenshus.se

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023-2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men kommer också att göra samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert