2019-11-19 11:03Pressmeddelande

Koreograferat rave från Gisèle Vienne

Foto: Estelle HananiaFoto: Estelle Hanania

15 unga människor som dansar som om det är det sista de gör i livet. Franska Gisèle Viennes "Crowd" är en föreställning om ett känslomässigt nödläge i slow motion-tempo; allt till pulserande techno. "Crowd" visas 20-21 november på Dansens Hus stora scen.

Med utgångspunkt i ritualer och firanden från både dåtid och nutid samlar Gisèle Vienne 15 unga människor på scenen i ett koreograferat rave. Ett hängivet partygäng i en brun gegga av jord, alla på jakt efter extas. En kollektiv eufori med böljande kroppar och flyktiga känslor av kärlek, intimitet, våld och rus.

Gisèle Vienne (1976) har alltid fascinerats av människans mörka vrår. Av våld, manipulation och dominans.
” Erotik, död, våld… detta är frågor som rör oss alla. Frågor som kan störa oss – till och med äventyra helt vårt samhälle beroende på hur vi väljer att uppleva dom.”

Hennes bakgrund innehåller både musik, filosofi, dans och dockteater. 1999 grundade Vienne sitt eget kompani och sedan dess har hela 14 föreställningar kommit ur hennes händer. Alla med teman som sökt sig mot det smått makabra. Hon har bland annat utforskat en seriemördares brott, satt en ung konståkare som spök-astronaut och tvingat ut fyra karaktärer i en hotande mörk skog. ”Kindertotenlieder” (2007)”Jerk” (2008), Eternelle Idol (2009) och ”This is how you will disappear” (2010) – alla radikal scenkonst som undersöker människans mörka sidor och de förödande konsekvenserna av att korsa gränsen mellan fantasivärld och verklighet.

I ”Crowd” samarbetar hon, som många gånger tidigare, med elektromusikern Peter Rehberg och med den amerikanske författaren Dennis Cooper. I föreställningen  medverkar en rad svenska dansare: Philip Berlin, Louise Perming, Oscar Landström, Henrietta Wallberg och Tyra Wigg.

FÖRDJUPNING
Giselle Viennes egen webbsida: www.g-v.fr

MEDVERKANDE
Koncept, koreografi och scenografi: Gisèle Vienne
Assisterad av: Anja Röttgerkamp and Nuria Guiu Sagarra
Dansare: Lucas Bassereau, Philip Berlin, Marine Chesnais, Sylvain Decloitre, Sophie Demeyer, Vincent Dupuy, Massimo Fusco, Rehin Hollant, Oskar Landström, Theo Livesey, Louise Perming, Katia Petrowick, Jonathan Schatz, Henrietta Wallberg och Tyra Wigg.
Kostym: Gisèle Vienne i samarbete med Camille Queval och ensemblen
Ljusansvarig: Arnaud Lavisse
Ljustekniker: Patrick Riou
Ljudansvarig: Stephen O’Malley
Ljudtekniker: Adrien Michel
Dramaturgi: Gisèle Vienne and Denis Cooper
Musik: Peter Rehberg
Teknisk chef: Richard Pierre
Scenansvarig: Antoine Hordé
Musik (i urval): Underground Resistance, KTL, Vapour Space, DJ Rolando, Drexciya,
The Martian, Choice, Jeff Mills, Peter Rehberg, Manuel Göttsching, Sun Electric
och Global Communication
Ett speciellt tack till: Margret Sara Guðjónsdóttir och Louise Bentkowski

Till Kerstin

 


Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Vi ligger i Folkets Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Huset har två scener: Stora scenen med en kapacitet på totalt 782 platser, och Lilla scenen med plats för 140 personer. I Dansens Hus studios erbjuder vi koreografer och grupper plats för residens, repetitioner och lab. Vid sidan om föreställningarna anordnar vi också kringaktiviteter såsom workshops, samtal med koreografer, utställningar i vår foajé, föreläsningar med mera.


Kontaktpersoner

Susanne Wibert
Kommunikationschef
Susanne Wibert