2024-11-06 13:53Pressmeddelande

Kontaktimprovisation, TikTok och afro-house i Alice Ripolls "ZONA FRANCA"

Alice Ripoll ZONA FRANCA © Renato MangolinAlice Ripoll ZONA FRANCA © Renato Mangolin

Varför väljer en nation att röra sig mot sin undergång? I ett verk skapat i slutet av Jair Bolsonaros regeringstid pendlar tio dansare mellan jublande glädje, tyst sårbarhet och djupt rotad ilska. Med hjälp av trummor och trans skapar de en ZONA FRANCA – en fri zon. Kontaktimprovisation, TikTok, afro-house vävs samman med passinho, pisadinha och brega funk som är populära danser från norra och nordöstra Brasilien.

ZONA FRANCA av Alice Ripoll spelar 13–14 november 2024 på Dansens Hus Elverket
kl. 19.00. Föreställningslängd: 60 minuter. 

I en dansföreställning fylld av både en kaotisk energi och en överraskande stillsamhet firar ZONA FRANCA livet och glädjen att leva.

Alice Ripoll ZONA FRANCA

 


OM ALICE RIPOLL

Alice Ripoll är född i Rio de Janeiro. I sitt konstnärliga arbete undersöker hon relationerna mellan samtida dans, teater och traditionella dansstilar från Brasilien. Ripolls verk har visats på ett flertal festivaler både i Brasilien och utomlands. Efter att ha studerat till att bli psykoanalytiker bestämde sig Ripoll för att byta bana helt. Det var nyfikenheten kring kroppens möjligheter som gjorde att Ripoll vid 21-års ålder påbörjade sina studier på Escola Angel Vianna – ett center för dans och motorisk rehabilitering.

I sitt koreografiska arbete skapar Ripoll utrymme för dansarna att lyfta erfarenheter och minnen genom rörelsematerialet.

Ripoll driver danskompanierna REC och SUAVE. REC, som grundandes 2009, är ett kompani som ämnar skapa socialt relevanta föreställningar. Återkommande frågor och teman är den politiska och sociala situationen i Brasilien. Kompaniets dansare kommer från olika favelas i Rio de Janeiro och verken rör sig i uttryck mellan performance och samtida dans.

SUAVE grundades 2014. Med utgångspunkt i dansstilen passinho utvecklades då det energiska verket Suave tillsammans med 10 dansare. Gruppens andra föreställning, CRIA, hade premiär 2017. Verket hämtar inspiration från dansstilen dancinha och här utforskar gruppen tillgivna och sensuella tillstånd genom en sammanflätning av funk (Rio de Janeiro) och samtida dans.

ZONA FRANCA, gruppens tredje verk, hade premiär 2023 på Festival de Marseille.


Dansare: Gabriel Tiobil, GB Dançarino Brabo, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Maylla Eassy, Petersonsidy, Romulo Galvão, Tamires Costa, Thamires Candida, Vinicius Rodrigues.
Regiassistenter: Alan Ferreira och Thais Peixoto
Ljusdesign: Tomás Ribas och Diana Joels Light
Tekniker: Tainã Miranda
Scenografi och kostym: Raphael Elias
Kostymassistent och sömmerska: Gabriel Alves
Soundtrack: Alice Ripoll och Alan Ferreira
Ljudtekniker och repetitör: Renato Linhares / Alan Ferreira
Illustration och designer: Caick Carvalho
Foto: Renato Mangolin
Turnéledare: Bem Medeiros
Produktionsassistent: Isabela Peixoto
Samproduktion: Festival de Marseille, Festival d’Automne à Paris, Charleroi Danse, RomaEuropa, Tandem Scène nationale, tanzhaus nrw, Teatro Municipal do Porto, Julidans, Les Mécènes DanseAujourdhui
Diffusion: ART HAPPENS


INTERVJUER & PRESSBILJETTER
Kontakta Evelina Boberg, kommunikatör och pressansvarig gästspel, Dansens Hus: evelina.boberg@dansenshus.se



Om Dansens Hus

Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans och närbesläktad scenkonst. Vi presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Verksamheten drivs som en stiftelse och invigdes 1991. Huset har två scener, Stora och Lilla scen, i teaterhuset vid Norra Bantorget i Stockholm. Sedan hösten 2021 har Dansens Hus också verksamhet på scenen Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Under perioden 2023–2025 renoveras teaterhuset vid Norra Bantorget. Under renoveringsperioden har Dansens Hus sin bas på Elverket, men gör också samarbeten med andra scener och arenor runt om i Stockholm.


Kontaktpersoner

Evelina Boberg
Kommunikatör
Evelina Boberg
Kontaktperson samtliga gästspel